Hoppa till huvudinnehåll

Partierna valde gruppordförande - Urpilainen drog sig ur efter Rinnes vädjan

De socialdemokratiska riksdagsledmöterna Antti Lindtman och Jutta Urpilainen
Jutta Urpilainen gratulerar Antti Lindtman efter att ha avstått från att själva kandidera De socialdemokratiska riksdagsledmöterna Antti Lindtman och Jutta Urpilainen Bild: Lehtikuva lindtman

Riksdagsgrupperna höll idag konstituerande möten och valde nya gruppordförande. Valen bjöd inte på några överraskningar, men i SDP lät Jutta Urpilainen bli att kandidera för posten efter en vädjan från partiordförande Rinne.

Riksdagsman Antti Lindtman, som suttit i riksdagen sedan år 2011 och fungerat som partiets viceordförande sedan ifjol, börjar leda den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Strax innan valet av Lindtman meddelade Jutta Urpilainen att hon inte kandiderar för posten eftersom hon vill respektera partiordföranden Antti Rinnes åsikt.

Orsaken är enligt Urpilainen att hon företräder en annan politisk linje än Rinne, och att hon inte vill splittra partiet efter förlusten i valet.

Urpilainen säger att flera personer hade vädjat till henne om att hon skulle kandidera för gruppordförandeposten.

SFP:s riksdagsledamöter Thomas Blomqvist, Mikaela Nylander och Anders Adlercreutz
SFP:s gruppordförande Mikaela Nylander flankerad av Thomas Blomqvist t.v. och färska riksdagsmannen Anders Adlercreutz SFP:s riksdagsledamöter Thomas Blomqvist, Mikaela Nylander och Anders Adlercreutz Bild: Lehtikuva anders adlercreutz

För de övriga partiernas del gick utnämningarna utan desto större förändringar.

Centern leds fortsättningsvis av Kimmo Tiilikainen, Samlingspartiet av Arto Satonen, Sannfinländarna av Jari Lindström, de Gröna av Outi Alanko-Kahiluoto, SFP av Mikaela Nylander och KD av Peter Östman.

Vänsterförbundet får däremot ny gruppordförande i Aino-Kaisa Pekonen (tidigare Annika Lapintie).

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes