Hoppa till huvudinnehåll

Wentus Blues Band hyllar saxofonisten Dick Heckstall-Smith

Wentus Blues Band
Wentus Blues Band & Dick Heckstall-Smith Wentus Blues Band Bild: Foto: Hasse Eriksson / YLE - Dan Eskil Jansson Wentus Blues Band

Karlebybandet Wentus Blues Band är nog Finlands internationellt mest kända bluesorkester. Och det helt med rätta. Det är imponerande att de efter nästan 30 år fortfarande orkar ge över 100 konserter varje år både i Finland och utomlands. Och det hela tiden med samma höga kvalitet.

Wentus Blues Band har spelat och turnerat med kända musiker som sångaren Kim Wilson (Fabulous Thunderbirds), bluesartisten Louisiana Red, gitarristen och sångaren Duke Robillard och gitarristen Mick Taylor (ex-The Rolling Stones). För att nämna några.

Och det är just live som WBB kommer till sin rätta.

Nyligen utgivna Man Of Stone är bandets tredje konsertalbum och gästartist här är den smått legendariske brittiske saxofonisten Dick Heckstall-Smith (bl.a. Blues Incorporated, The Graham Bond Organization, John Mayalls Bluesbreakers, Colosseum, Bo Diddley).

Smälter väl in

Bandet är hur tight och bra som helst och Dick Heckstall-Smith smälter in i helheten som om han aldrig gjort annat än lirat med WBB. Man hör verkligen att de gillar att spela tillsammans. Vilket de gjorde så pass mycket att de sedan gav sig iväg på inte bara en, utan två gemensamma nordiska turnéer.

Fakta om skivan:

Artister: Wentus Blues Band & Dick Heckstall-Smith
Titel: Man Of Stone
Inspelad: 05.04.2002, Cantina West, Helsingfors
Utgiven: 17.04.2015
Vitsord: 3,5/5

Så länge musiken pågår sitter jag och gungar leende med och funderar på om jag borde gå till kylen och hämta mig en öl för att ytterligare förhöja stämningen.

Musikerna är oerhört samspelta, de har den rätta känslan, öset och värmen och allt är hur prima som helst. Det hörs att det här är en av de där konserterna man borde ha upplevt på ort och ställe. I detta fall den 5:e april 2002 på Cantina West i Helsingfors för det var där och då som detta spelades in.

Publiken saknas

Därför är det litet beklagligt att de nu på skivan inte helt lyckats fånga den där magiska känslan som kan infinna sig under en extra lyckad konsert. För den fanns helt tydligt där under konserten. Den förmedlas bara inte tillräckligt väl på skivan. Eller närmare bestämt – publiken hörs inte.

För det är ju den sköna dialogen mellan bandet och publiken som gör att den musikaliska matematiken i bästa fall kan bli smått förvirrad så att 1+1 blir 3. Det vill säga att helheten är större än de enskilda delarna. Och här märker man att kalkylatorn är på väg att börja svaja. Men att den ändå till sist håller sig till den väntade tvåan.

Wentus Blues Band
Wentus Blues Band & Dick Heckstall-Smith Wentus Blues Band Bild: Foto: Hasse Eriksson / YLE - Dan Eskil Jansson Wentus Blues Band

Och det är så himla synd, för hade den lilla, men i live-sammanhang ack så väsentliga biten publikreaktioner varit bättre med hade detta kunnat bli en hur fin konsertplatta som helst.

Det är förstås mycket möjligt att publikens reaktioner inte hörs ordentligt helt enkelt för att de inte hade mickat publiken då. Och då är det ju svårt att få dit trovärdiga publikreaktioner i efterhand. Sådana overdubs är rätt vanskliga att göra.

Värdig hyllning

Man Of Stone är ändå en värdig hylling till den mycket fina musikern Dick Heckstall-Smith som tyvärr redan två år efter samarbetet med Wentus Blues Band gick bort i cancer. Lagom svettigt gung som återuppväcker bluesdiggaren i mig. Kanske jag ändå borde gå och hämta den där ölen och lägga på plattan en gång till.

Läs också