Hoppa till huvudinnehåll

Hans Martin kom hem och bildade band

Hans Martin släpper nytt album i höst Bild: Ken Kackur hansmartin

Den här våren har det gått 35 år sedan Hans Martin startade upp Tommys hemma i Sundom. Efter några år i Sverige valde han mellan ett sommarhus i Stockholms skärgård och en återflytt till österbotten. Hemma vägde tyngst. Martin lämnade både Sverige och ett erbjudande om att spela i ett proffsband. Istället grundade han Tommys.

Det här var våren 1980. Men vad skulle bandet heta?

- Det nybildade bandet behövde ett namn för en katalog. Efter en träningskväll med bandet började jag och Gunborg fundera. Vår äldsta son heter Tommy, så vi tänkte: Tommys, berättar Hans Martin.

Och så fick det förbli. Nu fyller Tommys redan 35 och firar med jubileumskonsert de första dagarna i maj. Till konserten i Villa Lande, Kimito 1 maj finns i skrivande stund biljetter kvar, men i Borgå 2 maj är konserten slutsåld.

- Tommys 35-års jubileum är inget marknadsföringstrick, som så många andra bands såkallade jubiléer, säger Martin. Tommys har varit och är ett aktivt band med regelbundna spelningar året om. Så har det varit genom hela 80- och 90-talet och så har det fortsatt för killarna under hela 2000-talet.

Ny skiva i höst

Hans Martin slutade som solist och frontfigur i Tommys år 2001. Tom Käldström tog över både bolaget och sångsolistskapet i bandet.

Istället startade Hasses solokarriär. Första skivan var en andlig skiva, Landet där solen ej går ner. Den kom till helt på initiativ av skivbolagsdirektören vid Frituna.


- Jag hade aldrig tänkt mig en skiva med andliga sånger, säger Martin. Å andra sidan hade jag ingenting emot det. Vår mor var troende och sångerna hade jag med mig från barndomen.

Med Tommys hade Hans Martin upplevt den stora succén tack vare låten Vår dotter 1991. Den öppnade alla dörrar i Sverige.

- Mitt första soloalbum sålde dubbel platina på tre månader år 2002. Ett mottagande jag aldrig hade kunnat förvänta mig, säger Martin.

Hans hustru Gunborg har under alla år spelat en viktig roll. Tillsammans har de skrivit många låtar både för Tommys och för soloskivorna. Och det arbetet fortsätter.

- Just nu skriver vi några nya låtar för min kommande skiva. Vi blandar välkända covers med helt nytt material, säger Martin.

Nya albumet, som blir den nionde soloskivan för Hans Martin, ska släppas under hösten.

Om inte förr kommer Hans Martin att höras i dehär sammanhangen då.

Tommys ligger fortsättningsvis etta på Danslistan med Att ännu älska dig. Av 29 veckor på listan har bandet hela 25 veckor på första plats, vilket är rekordmånga topp-placeringar för ett och samma band.


Häng också du med i röstningen på Danslistan!
I Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje