Hoppa till huvudinnehåll

Här ska skateparken byggas

Paul Reuter visar var skateparken ska byggas
Paul Reuter visar var parken ska byggas. Paul Reuter visar var skateparken ska byggas Bild: Yle/Johanna Ventus skatepark i pargas

Jakten på sponsorer för att bygga en skatepark i Pargas pågår för fullt. Eldsjälarna bakom projektet står fast vid att parken kommer att stå klar i år.

Vid gräsplanen bakom Malms skola i Pargas har snön smält bort för länge sedan och planen ligger nu lugnt och väntar in vårens grönska. Vid första anblick ser det ut som en helt vanlig gräsplan men då abiturienten Tobias Reuter ser ut över gräset har han en tydlig vision. Här ska skateparken i Pargas snart ta form.

- Jag ser en bra skatepark som lockar många människor och som hela staden kommer att ha nytta av.

Fötterna på två ungdomar med skateboards.
Målet är att skateparken ska stå klar innan året är slut. Fötterna på två ungdomar med skateboards. Bild: Yle/Hanna Sjöström kokon skatepark

Tobias är en av de ungdomar som för ett par år sedan lyfte frågan om att det behövs en skatepark i Pargas och sedan dess har mycket hänt. Planerna tog ett stort steg framåt då parken i fjol fick statliga pengar. Pargas stad har också bidragit med pengar till parken som uppskattningsvis kommer att kosta 90 000 euro. Men än är man inte i hamn och 25 000 euro ska samlas ihop med hjälp av sponsorer.

Tobias pappa Paul Reuter är en av drivkrafterna bakom projektet med att hitta sponsorer och även om inte allt ännu är hugget i sten är han mycket optimistisk till att det ska gå vägen.

- Vi har fått en mycket bra respons. Vi har fått ett nej men resten har varit positiva. Bland annat från Nordkalk har vi fått material till ett mycket bra pris.

Tobias och Paul Reuter vid blivande skateparken i Pargas
Tobias och Paul Reuter ser fram emot den dag skateparken står klar. Tobias och Paul Reuter vid blivande skateparken i Pargas Bild: Yle/Johanna Ventus skatepark i pargas

Innan parken kan börja byggas ska 830 kubikmeter jord transporteras bort. Parken kommer sedan att byggas i betong och bli 26 meter lång och 10 meter bred. Målet är att arbetet ska vara klart innan året år slut.

- Målet är att bli klara under det här året men sedan kommer vintern emot så säsongen börjar först nästa år.

Håller tidtabellen med tanke på att man ännu söker sponsorer?

- Det måste den göra, säger Paul Reuter.

För Tobias som tar studenten i vår väntar militären till hösten. När han och hans kompisar lämnade in medborgarinitiativet om parken hade de till en början inga större förväntningar om att planerna skulle bli verklighet. Det är han nu glad över även om mängden byråkrati och pappersarbete som väntade förvånade honom.

- Byråkratin är mycket omfattande och processen har varit lång men bara parken blir klar är jag nöjd, säger Tobias Reuter.

Kommer du själv att hinna använda parken?

- Ja, det tror jag. Jag kommer nog att använda parken då jag är hemma på sommaren och om jag börjar bo i Åbo kommer jag nog gärna hit för den här parken kommer att bli så bra.

Likande frågor är aktuella också i Nagu där en skateramp är aktuell. Miljönämnden har gett klartecken och rampen kommer att byggas i anslutning till ungdomsgården Lyan. Enligt planen ska rampen stå klar i början av sommaren.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland