Hoppa till huvudinnehåll

"Malins nya mat"-för livsnjutaren

Malin Båtmästar
Malin Båtmästar Bild: Yle/Pia Lagus malin båtmästar

- Den riktar sig inte enbart till glutenallergiker utan det är en ny sorts livsstil jag anammar i boken, säger Båtmästar.

För två år sedan gav hon tillsammans med sin syster ut "Söta öde". I samma veva öppnade Malin, som är utbildad restaurangkock och restonom, café.

Numera är cafét utbytt mot mataffär och den "traditionella" kosten är glutenfri.

Hon övergick av hälsosjäl själv till glutenfri kost för ett halvår sen. Men vägrar ge upp sin livsnjutarstil.

- Jag har anpassat och börjat göra nya recept som passar mig. Och nu delar jag med mig.

- Jag vill inte bli en hälsokostare bara för att jag slutat äta gluten.

Många slags recept

"Malins nya mat" innehåller frukostrecept, lunchrecept, finfika, middagstips och kvälls-smått och gott.

Sammanlagt 200 sidor. Och allt det på bara tre månader.

- Så jag är ganska trött. Men glad och nöjd skrattar Malin Båtmästar.

Själva maten är inte så svår att tillreda glutenfritt. Men bakningen är en utmaning.

- Gluten i sig är en så jätteviktig komponent vid bakning. För utan gluten är det svårt att få degen att jäsa, säger Båtmästar.

- Allt jag tidigare visste om bakning har jag fått lära mig om på nytt, på ett annat sätt.

- I början var det mycket som åkte i roskis. Men man får inte ge sig.

- Man måste helt enkelt knäcka koden. Numera tycker jag det nästan är enklare att baka glutenfritt än t.ex surdegsbröd.

Man måste tänka på ett annat sätt

- Det går inte att göra en glutenfri variant av något som traditionellt innehåller vetemjöl, säger Malin Båtmästar.

- Det blir en helt annan produkt, inspirerad av den "verkliga" produkten.

Det handlar också om att kompensera. Som exempel tar Malin bullar.

- Vetebullar äter du ju för degen. Men det glutenfria alternativet äter du för fyllningen.

- Numera tycker jag glutenfria bullar är godare eftersom de har så mycket fyllning.

- Jag gör inte mina kokböcker för att visa hur skicklig jag är. Jag vill hjälpa och inspirera folk.

- Därför är mina recept enkla så att alla ska klara av dem, säger Båtmästar.

Boken innehåller också ett register över glutenfria råvaror och även Malins egna mjölblandningar.

- Med egna mjölblandningar får jag det att smaka som jag vill och den koncistens jag önskar.

Tudelad till den glutenfria trenden

Glutenfritt är ju lite av en trend och Malin Båtmästar är lite tudelad.

- Jag har ju inte valt glutenfritt för att det är en trend. Men mina krämpor har en tendens att vara trendiga, skrattar Båtmästar.

- Jag tycker inte det är så kontroversiellt att ta bort något ur mat och bakverk. För mig finns det inget som "normal mat" och glutenfri mat".

- För mig handlar det bara om en råvara som jag tagit bort. Jag tror alla klarar sig utan vetemjöl.

- Alla applåderar när någon lämnar bort sockret. Jag förstår inte vad det är för konstigt med att lämna bort vetemjölet, säger Malin Båtmästar.

Malin har själv svårt att bli upprörd över alla diskussioner kring mat och vad som är bra och mindre bra.

- Mat är för mig glädje och passion. Och jag har nu gjort en kokbok utan mjöl. Så är det bara.

"Malins nya mat" utkommer kring Valborg.

Här hittar du Malins blogg

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten