Hoppa till huvudinnehåll

Mer parfym och mindre snuskighet i Morgonparlamentet

Fredagens Morgonparlament diskuterade riksdagsvalet, gardinkrav i växthus, könsneutrala toaletter och Ålands planer på att sänka promillegränsen för rattfylleri. Dagens gäster var Ulla Fellman-Nordell och Janne Engblom.

Veckans klart hetaste diskussionsämne på Yle Åbolands webbsida handlar om ett gardinkrav i ett växthus. Pargas stad kräver att företagaren Jonas Isaksson, som har en handelsträdgård i Korpo, monterar gardiner i sina växthus. Detta på grund av att en fritidsboende granne stört sig på ljuset som vintertid strålar ut från växthusen. 

- Det är så lätt för alla som jobbar med kommunala regler att man följer alla regler. För då är man på den säkra sidan. I stället för att se på konsekvenserna och helheten, menade Ulla Fellman-Nordell.

- Särskilt när Pargas marknadsför sig som en företagarvänlig stad, för det här är ju inte så företagarvänligt, var Janne Engblom snabb med att lägga till.

En annan nyhet som har kommenterats på vår webbsida är den om att Stadsbiblioteket i Åbo har introducerat könsneutrala toaletter.

- Det har ju diskuterats om det är snuskigare på en herr- eller damtoalett, men snuskighetsfaktorn är kanske inte det man borde prata om, då damer kanske använder mer parfym och döljer lukten, sa Ulla Fellman-Nordell med ett skratt.

"Det största partiet är de som inte röstade alls"

Ulla Fellman-Nordell var vidare tydlig med vad hon tyckte om söndagens riksdagsval.

- Det som är sorgligt med det här valet är att det största partiet är de som inte röstade alls. Att så många som 30 procent av de röstberättigade inte tar chansen att påverka tycker jag är jättesorgligt ur demokratisk synvinkel.

Janne Engblom poängterade att debatterna hade kunnat vara bredare.

- Ingen är intresserad av hur den finländska människan mår, utan allt handlar bara om pengar och jag tycker att man tog upp alldeles för få ämnen i debatterna inför valet.

Artiklar relaterade till dagens diskussionsämnen:
Gardinkrav i växthus får Korpoodlare att rasa
Hentoaletter i Åbo
Åland vill sänka promillegränsen för rattfylla

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland