Hoppa till huvudinnehåll

Odlingspinnar av gamla skedar

örtkrukor
örtkrukor Bild: YLE/Strömsö odlingspinnar

Gamla, udda bestick har åtminstone jag samlat på mig genom åren, men har du inga så hittar du dem på loppis för någon euro styck. I år tänker jag ha skedar som odlingspinnar. Texten brukar försvinna på mina andra pinnar så nu tänker jag försöka med rejäla ting i metall.


Du behöver:

  • Gamla bestick, t ex skedar
  • Bokstavsstämplar i metall
  • Hammare
  • Metallbit som underlag (ett sted om du har det)
  • Svart oljefärg
  • Liten tygtrasa
  1. Kontrollera att du inte har fyndat fina dyra silverbestick - eller att du inte hamrar i släktsilvret.
  2. Hamra skeden flat med hammare och med ett metallunderlag.
  3. Forma skeden som du vill ha den. Det spelar ingen roll att den är lite bucklig och ojämn, det är bara vackrare.
  4. Hamra in texten med metallstämplarna. Börja i mitten med ordets mittersta bokstav så har du lättare att få namnet på mitten.
  5. Gnugga in lite svart oljefärg så att det kommer ner i prägligen.
  6. Gnugga bort överflödig färg.
  7. Låt torka.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö