Hoppa till huvudinnehåll

Saariluoma gillar vardagskomik

Skådespelare Jaakko Saariluoma
Skådespelaren Jaakko Saariluoma Skådespelare Jaakko Saariluoma Bild: Yle/Malin Hulkki saariluoma

Det finns egentligen ingenting man inte kan skämta om, bara man hittar den rätta vinkeln som lockar till skratt. Det tycker skådespelaren och stand up komikern Jaakko Saariluoma som uppträder i Vasa på lördag.

För en större publik blev han känd från bland annat MTV 3:s talkshowparodi W-tyyli där han spelade André Wickströms producent.

Stand up som underhållningsform gillar han speciellt mycket eftersom det är ett så avskalat sätt att uppträda. Allt verkar spontant och responsen är direkt. I bästa fall sprudlar det av positiv energi.

Första kontakten till stand up komik fick han redan som tonåring då han som utbyteselev i USA såg stand up komik på TV.

- Det är ett jätteroligt sätt att uppträda. En kille som bara talar. Inga roliga kläder eller andra element. Det är jätterent, säger Saariluoma.

Politik svårt att göra roligt

När det gäller att hitta ämnen att skämta om finns de egentligen överallt. Allt går att göra roligt. Närvaron i situationen är viktig och att man talar till just den publik man har framför sig.

Lättast är det att locka till skratt med vardaglig komik som folk kan känna igen sig i. Värre är det att skämta om till exempel politik.

- Politisk humor är jättesvårt för jag tror att 80 procent av publiken känner bara ytligt till det som varit i löpen, säger Saariluoma.

Saariluoma tycker om att driva med sig själv. Självironi är en självklar ingrediens liksom vardagliga situationer med olika missförstånd.

- Man kan skämta om alla möjliga saker, bara man får skratt, säger Saariluoma.

Finlandssvenskar har mer självironi

Förutom att verka som programledare, skådespelare och stand up komiker skriver Saariluoma också manus och regisserar. Han har också jobbar på Svenska teatern i Helsingfors. Hans stand up shower går på finska men han drar sig inte för att skämta också på svenska.

- Jag har många svenskspråkiga vänner och jag har förstås lärt mig svenska i skolan. En dag började jag tänka att jag kan en hel del, varför inte börja använda svenskan. I början var det svårt eftersom alla bytte till finska. Jag tycker att det är jätte roligt för det öppnar helt nya dörrar om du talar ett annat språk än ditt modersmål, säger han.

Att skämta på svenska kräver ändå mer förberedelser och spontaniteten lider till en del.

- Jag är snabbare på finska, Jag kan inte improvisera på svenska. Om jag uppträder på svenska skämtar jag om just det, att jag säger fel eller om att ha missförstått för att jag inte har förstått.

När det gäller humor tycker Saariluoma att det inte är någon större skillnad på finlandssvensk och finskspråkig publik. Det allmänna går hem hos alla. En liten skillnad ser han i alla fall som hänger ihop med att finlandssvenskarna är en minoritet.

- Finlandssvenskarna har mera självironi. De är en minoritet och måste ha det, säger Saariluoma som tycker om att uppträda på svenska.

Jaakko Saariluoma är just nu på turné i Österbotten och har uppträtt i Karleby och Seinäjoki. På lördagen uppträder han på Vasa stadsteater.

Läs också