Hoppa till huvudinnehåll

Små dörrar för småfolk i småstaden

smådörrar
smådörrar Bild: Maria Schulgin dörrar

Vart leder dörrarna? Ingenstans. Eller så är det den egna fantasin som avgör vart de leder. I Lovisa finns de små dörrarna både inom- och utomhus.

Idén kommer från staden Ann Arbor i USA, som är känd för sina "fairy doors" - sagodörrar eller älvlika dörrar. Konceptet har också spritt sig till New York och till andra länder.

I Lovisa sitter inte konceptet med sagor, tyckte idékläckarna, så man har istället kallat dem kort och gott för "dörrar för småfolk."

Dörrarna berättar

Tanken med dörrarna är att låta dem tala och berätta sina historier. De som gjort dem, har förstås sina egna tankar och berättelser förknippade med de dörrar de skapat, men tanken är att betraktaren som "bongat" en dörr ska komma på en egen berättelse.

små dörrar
små dörrar Bild: Maria Schulgin smådörrar

Dörrarna är tillverkade av tjugotalet artesaner eller konstnärer. En del av dem är färdiga - andra på väg att bli det. De är gjorda av trä, porslin eller med hjälp av pappersservett-tekniken. De första dörrarna kommer att placeras ut i början av sommaren. Till en början placeras de ut i stadsdelarna Nedre stan och Garnison. De kommer att fästas på husgavlar, portar, staket eller stenfoten.

Dörr-orientering

Banken Aktia kommer under sommaren att arrangera två orienteringstävlingar, där tanken är att man ska hitta så många smådörrar som möjligt.

I framtiden kan dörrarna dyka upp också i butiker, biblioteket, hälsocentralen, rådhuset och muséet.

Ur turismsynvinkel är idén optimal. Projektet är lagom anspråkslöst och sitter som hand i handske med småstadens image.

Sedan tidigare är staden känd för evenemanget Lovisa historiska hus. En tanke är också att man ska kunna hitta små dörrar i de hus som är öppna för allmänheten under just evenemanget Lovisa historiska hus.

Läs också