Hoppa till huvudinnehåll

Urbcult kommer till Borgå, är du redo?

Borgå stad bjuder in sina invånare och sina turister för att ta del av den stora kultursatsningen i sommar. Urbcult byggs upp utanför Konstfabriken och ska förgylla vardagen för var och en.

- Vi vill att Borgåborna ska ha ett alternativ till att bara gå hem efter jobbet. Det ska finnas lite oaser där man kan få andas och få sin vardag förgylld. Urbcult blir förhoppningsvis en sådan oas, säger Katarina Broas, kulturproducent i Borgå.

Ett gigantiskt schackbräde, jättelika odlingslådor som är tonade under olika workshops, en scen som i princip är öppen för alla ... Ja, det är vad Urbcult är i ett nötskal.

Redan nu har arbetet på den så kallade hotelltomten utanför Konstfabriken satt igång.

Kräver aktivitet

- Egentligen är Urbcult ingenting utan aktiva Borgåbor som gör själva projektet till vad det ska vara, säger Broas. Har du någon idé som skulle passa är det bara att kontakta oss här på kulturbyrån så fixar det sig säkert, fortsätter hon. Vi ska till exempel bygga upp en scen där folk får uppträda med nästan vad som helst, sång, monologer eller performanser, berättar Katarina Broas.

Hundratals barn involverade

För tillfället håller hundratals barn i Borgåskolorna på med att driva upp små plantor de själva har sått. Tanken är att de i slutet av maj ska flyttas till Konstfabriken där de planteras i jättelika odlingslådor.

- Det här är ett jätteviktigt projekt, säger konstnär Antti Raatikainen.

Antti Raatikainen i sitt arbetsrum
Antti Raatikainen driver workshopparna Antti Raatikainen i sitt arbetsrum Bild: Yle / Mathias Gustafsson urbcult

Raatikainen är den person som håller i trådarna för olika workshops som ordnas i samband med odlingslådorna.

- Vi kommer att ha schabloner och sprejfärg. Tillsammans med barnen designar vi sedan lådorna så de blir färgsprakande helheter, berättar Raatikainen.

Steinerskolan är med

En av skolorna som redan nu är engagerat i Urbcult-projektet är Fredrikaskolan i Borgå.

- Vi har sått och så finns det vissa som har som uppgift att se till att plantorna vattnas, berättar Eva Timonen som går i årskurs ett.

Hennes klasskompis Keiju Perki står och tuggar i sig små bitar av plantorna.

- Det bästa är när man får äta lite av dem, säger Keiju glatt och låter sig väl smaka av ärtgroddarna.

Elever i Steinerskolan
Eva Timonen och Keiju Perki driver upp plantor Elever i Steinerskolan Bild: Yle / Mathias Gustafsson fredrikaskolan
Plantor i mjölkburkar
De här plantorna kan du se senare vid Konstfabriken Plantor i mjölkburkar Bild: Yle / Mathias Gustafsson plantor i mjölkburkar

Hela sommaren Urbcult

- Det här pågår hela sommaren, berättar kulturproducent Katarina Broas. Vi river inte ner någonting förrän hösten, säger hon. Välkomna hit och se och delta, hälsar hon alla östnylänningar.

Läs också