Hoppa till huvudinnehåll

Vem gjorde dina kläder?

Klä dig avigt, fotografera dig själv och utmana klädtillverkaren genom att fråga vem som har tillverkat kläderna (#whomademyclothes). På fredag uppmärksammas klädindustrin i över 60 länder på den internationella Klädrevolutionsdagen.

Den 24 april för två år sedan rasade fabriksbyggnaden Plaza Rana i Dhaka i Bangladesh. Den rasade klädfabriken blev en dödsfälla för 1 133 textilarbetare. Över 2 500 personer skadades.

Fashion Revolution Day ordnas på den andra årsdagen efter raset. Syftet är att undvika motsvarande katastrofer i framtiden.

En av arrangörerna i Finland, Riikka Suominen, uppmanar alla att ta tillfället i akt och fråga klädtillverkarna under hurdana förhållanden fabriksarbetarna jobbar. Efter katastrofen för två år sedan uppdagades en hel del problem, bland annat hot om våld och usla arbetsförhållanden på fabrikerna.

Riikka Suominen.
Riikka Suominen. Riikka Suominen. Bild: Ann-Charlotte Åkerholm. klädrevolutionsdagen

- Ingenting händer om vi konsumenter nöjer oss med vilka förhållanden som helst. Klädföretagen går inte själva och höjer lönerna eller höjer brandsäkerheten, inte utan att vi konsumenter pushar på, säger Riikka Suominen.

Ful t-shirt blir snygg väska

I Finland ordnas flera jippon för att lyfta fram etisk klädproduktion, konsumtionsvanor och klädvårdstips. Bland andra Marttaliitto och Marthaförbundet deltar i flera evenemang med tips om klädvård och idéer om hur man kan göra om sina gamla kläder i stället för att slänga dem och köpa nya.

Vivi Vesterinen tittar på hur Marthorna gör om en ful reklamskjorta till matkasse.

- Det var ganska smart, fast jag skulle inte orka göra det själv, men fint om nån gör det, säger Vesterinen.

Vem har tillverkat dina kläder?
Vivi Vesterinen. Vem har tillverkat dina kläder? Bild: Yle / Ann-Charlotte Åkerholm textilindustri

Hon tycker att det är svårt att kunna påverka sina klädköp etiskt eftersom man inte kan få information om under vilka förhållanden kläder tillverkas.

- Man har ingen koll på i vilka omständigheter kläder har gjorts, men det har man på till exempel mat. Det borde göras mera för att få samma regler för kläder som för mat, säger Vesterinen.

Elisabeth Eriksson, sakkunnig i huslig ekonomi på Marthaförbundet tycker att det är bra med en Klädrevolutionsdag som får alla att tänka till. Hon tycker inte att folk behöver gå omkring med dåligt samvete för sina kläder så länge man inte köper kläder som bara blir liggande i skåpet.

- Jag tycker att vi ska använda de kläder vi har köpt hem. Det är det som är ekologiskt, säger Eriksson.