Hoppa till huvudinnehåll

Ebolaöverlevande lider av allvarliga hälsoproblem

Byn Jene Wondi i Liberia.
Bybor i karantän i Jene Wondi i Liberia i oktober 2014. Byn Jene Wondi i Liberia. Bild: Ahmed Jallanzo / EPA ebola

Ebolaepidemin i Västafrika är under kontroll, men dess efterverkningar syns i de överlevandes hälsotillstånd. Enligt världshälsoorganisationen WHO lider de flesta som har tillfrisknat från sjukdomen av allvarliga hälsoproblem.

Epidemin som fick sin början för kring ett och ett halvt år sedan slog hårt mot Guinea, Liberia och Sierra Leone och krävde 11 000 människors liv i Västafrika.

Tidigare har ebolaepidemierna varit små och inga omfattande undersökningar av de överlevande har gjorts, men efter den senaste och största epidemin har problemet blivit tydliga.

Enligt chefen för WHO:s Afrikaavdelning Matshidiso Moeti lider människor som har överlevt sjukdomen av många olika slags hälsoproblem.

Många har problem med synen, för en del har synen försvagats och en del har rentav blivit blinda. En del har fått dålig hörsel och andra lider av huvud- och muskelvärk och extrem utmattning.

Det är oklart om hälsoproblemen beror på sjukdomen eller på medicinerna som användes för att bota den. Under epidemin koncentrerade sig WHO på att hålla människorna vid liv. Tänkbara komplikationer beaktades inte då, säger Moeti.

En möjlig orsak är de starka desinfektionsmedlen som användes i bekämpningen av viruset.

Enligt WHO:s siffror smittades 26 000 människor under ebolaepidemin, 11 000 av dem dog. De verkliga siffrorna är dock troligtvis högre, medger WHO.

Läs också