Hoppa till huvudinnehåll

Höjdare i blickpunkten i Kina

Kinas president Xi Jinping.
Kinas president Xi Jinping kämpar mot korruptionen i landet. Kinas president Xi Jinping. Bild: EPA/FENG LI jinping

Poliserna kunde inte tro sina ögon när de under en husrannsakan i Peking tittade in i ett skåp. Det var fullt av sedlar av den högsta valören och högarna nådde upp ända till taket.

Det var inte praktiskt att räkna pengarna manuellt, så poliserna kontaktade en bank som försåg dem med sexton sedelräknare. Fyra av apparaterna gick sönder som en följd av överbelastning. Till slut visade det sig att det hade funnits sedlar värda drygt tio miljoner euro i skåpet.

Bostadens ägare var en tjänsteman som arbetade som chef inom den nationella energiförvaltningen. Han väntar nu på att få sitt säkert synnerligen stränga straff för att ha tagit mutor i verkligt stor skala.

Mycket på spel

Tjänstemannen var en av de tiotusentals kineser som har åkt fast för korruption efter att presidenten Xi Jinping inledde en i Kina aldrig förr skådad antikorruptionskampanj snart efter att han kom till makten år 2012. Xi har satt sin prestige på spel i sitt försök att få bukt med korruptionen.

- Alla korruptionsfall utreds och alla som tar mutor blir straffade. Korruptionen måste utplånas, konstaterade Xi nyligen i ett tal på den nationella tv:n.

Omskakat parti

Xis kampanj har bekräftat att korruptionen har spridit sig till alla nivåer både inom det styrande kommunistpartiet och armén. Victor Wang, ordförande för ett statligt forskningsinstitut, konstaterar att partiets anseende oundvikligen skadas när också många högt uppsatta partimedlemmar blir gripna.

Det är beskrivande att en av dem som väntar på att få sin dom är Zhou Yongkang som för bara några år sedan var en av Kinas allra mäktigaste män. Zhou var en av de nio medlemmarna av landets högsta organ, politbyråns stående kommitté, tills han gick i pension år 2012.

Också flera ledande generaler, direktörer för stora statsägda bolag, diplomater och polischefer har åtalats för korruption. Samtidigt har kampanjen bromsat upp den ekonomiska tillväxten.

Frågan är nu hur långt Xi vågar gå. Kampanjen orsakar hela tiden också allt mer missnöje inom hans kommunistparti.

Björn Ådahl, Hongkong

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes