Hoppa till huvudinnehåll

Premiär för ny BUU-melodi i lekfull retromiljö

Programledarna i BUU-klubben blåser ballongen
Premiärfest! BUU-klubbsledarna firar förnyelsen i valborgsstämning. Från vänster Staffan Gräsbeck, Eva Fyrqvist, och Jonathan "Jontti" Granbacka. Programledarna i BUU-klubben blåser ballongen Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg studioförnyelse

Ny signaturmelodi, ny inredning och ny grafik i en lekfull retromiljö. Det är vad BUU-klubbens unga publik kommer att mötas av på måndag.

De barn som vant sig vid att som på given signal rusa till tv:n när den karakteristiska BUU-klubbssången ekar ut i rummet får vara extra alerta på måndag klockan 18. Då inleds nämligen barnens favoritprogram på Yle Fem inte av den vanliga BUU-klubbstrudelutten, utan av en nykomponerad melodi.

Också i övrigt är det mycket som är nytt i måndagens program. Klubblokalen har fått ny rekvisita och dekor, där finns bland annat en myshörna, en kökshörna och en scen, och inredningen är förnyad med färgranna återvinningsmöbler. Dessutom har BUU-klubbstämpelns platta figur förvandlats till en kurvig tredimensionell animation.

– Men vi programledare är desamma och alla mjukisdjuren är kvar, så jag tror att bytet till den färgglada och hemtrevliga studion blir en glad och positiv upplevelse för barnen, säger Eva Fyrqvist, som liksom de två övriga BUU-klubbsledarna, Jonathan "Jontti" Granbacka och Staffan Gräsbeck, finns kvar och ser ut precis som förut.

Nya BUU-klubbens studio
Ny myshörna. BUU-klubbsledarna Staffan Gräsbeck och Eva Fyrqvist uppskattar de möjligheter som den nya scenografin ger. Nya BUU-klubbens studio Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg buu-klubben

Pappas Egen Signaturmelodi?

Impulsen till förnyelsen kom av att BUU-klubben av tekniska skäl måste byta studio. Den gamla studion, som finns i ett beredskapsrum i källaren på Yles huvudkontor i Helsingfors, hade levt ut sin tid så det behövdes en ny studio i Helsingfors. Samtidigt fattades beslutet om att delar av programmet skulle börja bandas in i Vasa och därför behövdes en studio också där.

– Och då tänkte vi att det också annars var dags för en förnyelse, vi har inte förnyat scenografin på ungefär tio år, säger Suzan Aledin, producent för BUU-klubben.

Producenten och musikern Niklas Nylund, känd bland annat som gitarrist i Pappas Eget Band, fick i uppdrag att komponera en ny signaturmelodi. Grafikerna Tomi Paijo och Mikko Lehtola började se över det grafiska uttrycket. Och Riikka Kytönen började jobba med att förnya scenografin.

Den nya studion i Vasa skulle vara nästan identisk med studion i Helsingfors, men mindre, och skulle därför inte ha alla element som studion i Helsingfors

BUU-klubbens studio innan förnyelsen
Så här såg det ut förr. BUU-klubbsledarna Eva Fyrqvist och Staffan Gräsbeck i gamla studion. BUU-klubbens studio innan förnyelsen Bild: Yle/Ann-Catrin Rosenberg eva fyrqvist

BUU som i Barn, Ungdom, Utbildning

  • BUU-klubben fick sin början när Yles svenskspråkiga barnredaktion, som på den tiden hette BUU-linjen (Barn, Ungdom och Utbildning), ville profilera de svenskspråkiga barnprogrammen på Yle tydligare genom att ge dem en fast sändningstid och ett gemensamt namn.
  • Man bildade en arbetsgrupp inom barnredaktionen som bestod av Nina Granvik, Monica Vikström-Jokela, Anna-Maija Kalén och Barbro Björkfelt. Gruppens slutsats var att den ville skapa en gemensam klubb för alla barn som tittar på Yles svenskspråkiga barnprogram.
  • Klubben, BUU-linjens klubb, fick namnet BUU-klubben.
  • BUU-klubbens första klubbträff på tv ägde rum den 2 februari 1997. Programledarna hette Kim Svennblad och Mikaela ”Kicki” Strömberg. I början sändes tre av veckans fyra program direkt.
  • BUU-klubbens webbplats skapades 1999 av Kim Viljanen.
  • Den första BUU-turnén gjordes 2003 på initiativ av BUU-klubbens projektledare Sara Lampén, för att ge så många barn som möjligt chansen att möta BUU-klubbsledarna live.
  • BUU-klubben sänds varje dag klockan 18 i Yle Fem. Vill man titta på barnprogrammen efteråt finns de på Yle Barnens Arena och Yle Arenan på webben och som applikation för IOS-apparater. Yle Arenan finns också för Android och Windows Phone.
  • BUU-spelen finns på adressen buu.yle.fi. Dessutom finns en applikation som heter BUU-klubben för IOS- och Androidapparater.

Rum att hoppa!

Och nu är förnyelsearbetet klart! De första programmen har redan bandats in i den nya miljön och det är en entusiastisk regissör som beskriver fördelarna med den nya studion. Från att ha regisserat BUU-klubben i ett trångt bombskydd under jord är arbetsplatsen nu en ljus och rymlig studio med fönster och dörr.

– Jag är stormförtjust! Bara det att den nya studion är ett definierat rum är härligt, vi har ordentliga väggar och golv, vår tidigare studio var en indifferent del avskild av ett draperi med några möbler. Men samtidigt är det ett stort bonus att allt inte är nytt, att vi har retrostuk med omklädda möbler, säger regissören Ann-Catrin Rosenberg.

Men trots att en mera modern arbetsmiljö stod högt på önskelistan är det viktigaste naturligtvis att barnen har glädje av allt det nya. Och visst kommer barnen att se fördelarna med den nya klubblokalen: nu kan programledarna utnyttja hörnen i studion för olika ändamål, umgås med gäster vid matbordet eller ta in artister att uppträda på scen. Det finns plats för mera lekfullhet.

– Scenografin ger oss möjlighet att göra mycket mera. Och det finns rum att hoppa! säger Rosenberg.

Förberett publiken

För BUU-klubbens trogna publik, BUU-klubbsmedlemmarna eller BUU-klubbisarna, kommer förnyelsen inte som någon överraskning. Under de senaste veckorna har det nämligen hänt saker i BUU-klubbens gamla lokal. En dag var lampan sönder, en annan dag var det soffan som var trasig och plötsligt var också postlådan kaputt. Genom att skriva in klubblokalens förfall i manuset har det blivit tydligt för barnpubliken att den gamla lokalen måste ersättas av en ny. BUU-klubbisarna har också fått följa med BUU-klubbsledarna på jakt efter en ny lokal, tjuvlyssnat på den nya jingeln och kikat på den nya soffan.

Trots alla förberedelser finns det en viss spänning i luften inför måndagen: Kommer barnen att tycka om den nya klubblokalen?

BUU-klubbsledaren Eva Fyrqvist, 27, som själv har en tvååring därhemma, tror att förändringen kommer att kännas stor i början. Men eftersom programledarna är desamma kommer barnen snabbt att vänja sig vid det nya. Också hon ser fram emot de idéer som kan förverkligas i den nya studion.

– Jag hoppas till exempel att vi kan jobba mera interaktivt och ta in barnens önskemål. Den nya studion öppnar för kreativitet och jag brinner för att utforska den!

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem