Hoppa till huvudinnehåll

Nagelbitare i Britas – femte final väntar

Den fjärde finalmatchen mellan Dicken och HIFK blev en riktig thriller. IFK avgjorde med bara åtta sekunder kvar på klockan och vann med 22-21 – och tvingade därmed fram en femte och direkt avgörande final.

HIFK hade gått på ett bakslag redan före matchen då det blev klart att viktiga skytten Ida Väyrynen inte kunde delta på grund av en fraktur i vänstra foten. Men det verkade som om det fungerade som en extra tändvätska för de övriga spelarna för när man spelat tre minuter ledde HIFK med 4-0 och Dickenledningen tog en väntad time-out.

Den hade inte önskad effekt för fortsättningsvis slarvade Dicken i anfallsspelet då man alltför snabbt gick på avslut. Samtidigt uppträdde HIFK mycket beslutsamt och de gånger Dicken inte gick snabbt på avslut hade de svårt att hitta luckor och tvingades skjuta från dåliga lägen.

0-4 blev 1-6 men senast då vaknade hemmalaget och började sakta ta in försprånget.

Båda målvakterna hade så här långt spelat bra och i synnerhet Kajsa Westerlund i HIFK hade tagit alla Dickens distansskott. Nu satsade man i stället på att köra in i luckor och såga sönder försvaret för att få avsluten från 6 meter – och det bar frukt.

Mål av Carolina Nylund, Alexandra Ahlroth och Anna Lindholm förde upp Dicken till ett måls underläge, 6-7 då man spelat 17 minuter.

Fortsättningen av första halvlek bjöd på samma höga tempo, en hel del tekniska misstag och målen droppade in lite i vågor. HIFK ledde med tre mål, Dicken kom ifatt och förbi men när summern ljöd efter 30 minuters spel stod det 12-12 på resultattavlan. Ett rättvist resultat som också gjorde att den stora och högljudda publiken fick full valuta för pengarna.

Andra halvlek blev igen en nagelbitare

Andra halvlek inleddes med två fantastiska räddningar av Sofia Lindholm i Dickenmålet men anförda av Linda Cainberg låg HIFK två mål före då man spelat 41 minuter.

Tempot var aningen lägre i den andra halvleken men kampen, spelare mot spelare desto tuffare och domarduon Harri Nieminen och Markku Tuomi skickade ut flera spelare från båda lagen.

Under utvisningarna lyckades HIFK dra upp en tre måls lucka efter 21 minuters spel - en lucka som kändes stor men under Victorias Bergs utvisning och i sviterna av den lyckades Dickernspelarna igen hitta luckor i det annars kompakta motståndarförsvaret. Också också en kontring bar frukt och när knappa två minuter återstod kvitterade Anna Lindahl till 21-21.

Slutsekunderna blev dramatiska och det såg ut att bli förlängning då en målvaktsretur av Lindholm i Dickenmålet hamnade hos Lotta Kulju som satte in 22-21 endast åtta sekunder före slutet och sköt fram avgörandet till tisdag.

Resultat:

Dicken - HIFK 21-22 (12-12)
2-2 i matcher