Hoppa till huvudinnehåll

Nicholas Kujala ny ordförande för FSS

Nicholas kujala
Nicholas Kujala. Nicholas kujala Bild: Yle/Carina Bruun morgonöppet

Nicholas Kujala har valts till ny ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund, FSS. Förbundet fungerar som intressebevakare för svenskspråkiga skolelever.

Ordförandevalet hölls på Kimitoön på söndag förmiddag i samband med FSS årsmöte, den så kallade Elevriksdagen. Förutom Kujala ställde också Tyko Hertzberg upp i ordförandevalet. Båda har tidigare suttit med i förbundets styrelse.

– Jag har arbetat länge med det här förbundet och att få förtroende att fungera som ordförande från elevriksdagen är jätte fint. Just nu är det ganska tomt i huvudet för jag har inte sovit så mycket den senaste natten. Helt otroligt, säger Kujala.

Som ordförande för FSS vill han satsa på skolbesök och medlemsvärvning för att FSS ska ha en stark roll bland alla elever i Svenskfinland.

– Det här inkluderar också språköarna. Vi måste se till att eleverna vet att vi finns och att eleverna vet att de både har rättigheter och skyldigheter i skolorna.

Enligt Kujala är utbildningsfrågorna speciellt viktiga nu i samband med de kommande regeringsförhandlingarna.

– Vi måste vara aktiva och se till att det inte blir några inbesparingar i skolan och utbildningen. Vi måste också jobba för tilläggsresurser som gör skolvardagen bättre och motarbetar marginaliseringen av ungdomar.

Kujala efterträder Cia Laine som förbundsordförande och det är första gången på över 10 år som förbundet väljer en manlig ordförande. Senaste var Georg Boldt som var ordförande 2002 -2004.

– Jag tycker inte kön ska spela någon roll i de här sammanhangen. Vi har råkat ha många kvinnor som gjort ett verkligt bra jobb med att driva förbundet.

Tyko Hertzberg och Bicca Olin valdes till viceordförande.

FSS svarar också för de svenskspråkiga elevernas studiekort och ger ut Elevbladet.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes