Hoppa till huvudinnehåll

Arbetet äter riksdagsmannen med hull och hår

Jutta Urpilainen
Intensiv arbetsvecka. I dag granskas riksdagsmännens fullmakter, på tisdag väljs talmännen, på onsdag öppnas riksmötet officiellt och regeringsbasen borde var klar veckan efter valborg. SDP:s Jutta Urpilainen i bild. Jutta Urpilainen Bild: Yle ramförhandlingar

I dag inleder den nya riksdagen sitt arbete- och det är ett arbete som äter riksdagsmannen med hull och hår. Det berättar de veteraner som vi har talat med. Åsikterna om hur länge det tar att nå verkligt inflytande varierar däremot kraftigt.

Det är en kort, men explosiv vecka som de nya riksdagsmännen har framför sig. I dag granskas riksdagsmännens fullmakter, på tisdag väljs talmännen, på onsdag öppnas riksmötet officiellt och regeringsbasen borde var klar veckan efter valborg.

Jag hade svårt att göra mig hörd innan jag kom underfund med att de andra inte var mera kunniga än jag.― Ulla-Maj Wideroos, SFP

En tredjedel av de invalda riksdagsmännen är nya. Förra skatteministern och SFP:aren Ulla-Maj Wideroos kommer väl ihåg förvirringen under hennes första arbetsdag i riksdagen.

- Det var fullmakten som skulle granskas, blanketter som skulle fyllas och många fotograferingar, minns Wideroos som i vår gick i pension efter tjugo riksdagsår.

Ulla-Maj Wideroos, riksdagsledamot för SFP
Förra skatteministern Ulla-Maj Wideroos (SFP) kommer väl i håg förvirringen under hennes första arbetsdag på riksdagen. Ulla-Maj Wideroos, riksdagsledamot för SFP Bild: Yle/Kati Enkvist wideroos

"Svårt att förstå att andra inte tycker lika"

Stora delar av den första riksdagsperioden hann gå innan Wideroos upplevde att hon hade verkligt inflytande.

- Jag kände stor respekt för dem som hade varit med länge i utskotten, minns Wideroos, och det gjorde det svårt att göra mig hörd innan jag kom underfund med att de kanske inte var så mycket mera kunniga än jag.

Wideroos medger att hon har också blivit överkörd ett antal gånger.

- Det finns situationer då man upplever att man har så himla rätt, säger hon, och man har svårt att förstå att de andra inte förstår eller tycker likadant. Man förlorar matcher ibland.

"Riksdagsgruppens ledning anger tonen"

Kristdemokraternas förra ordförande Bjarne Kallis hann också sitta i riksdagen i tjugo år. Kallis försökte sig på comeback i år på Samlingspartiets lista, men kom inte in. Kallis har en annan uppfattning än Wideroos.

Det inget problem att komma in i rullorna. Den stora frågan är om ens parti sitter i regeringen eller inte.― Bjarne Kallis, tidigare KD

- På ett par veckor orienterar man sig bra i riksdagens arbete, anser Kallis. Det är inte något stort problem att komma in i rullorna.

Den stora frågan är om ens parti sitter i regeringen eller utanför, anser Kallis.

- Sen handlar det om ens egen ställning i riksdagsgruppen, konstaterar Kallis. Hör man till ledningen har man naturligtvis en starkare ställning.

Bjarne Kallis, politiker
Kristdemokraternas förra ordförande Bjarne Kallis hann också sitta i riksdagen i tjugo år. Bjarne Kallis, politiker Bild: Nordiska Rådet bjarne kallis

"I början var riksdagen hela mitt liv"

Förra utrikeshandels- och miljöministern, Centerns Paula Lehtomäki försökte byta valkrets i vårens val, men inte heller hon gick igenom.

När jag kom till riksdagen var riksdagen hela mitt liv. Senare lärde jag mig prioritera.― Paula Lehtomäki, C
Lehtomäki intar en ståndpunkt någonstans mittemellan Wideroos och Kallis.

- Det tar tid att bli en inflytelserik riksdagsman men kanske inte en hel fyraårsperiod, anser Lehtomäki. Det beror på en hurudan erfarenhet man har.

- När jag kom till riksdagen var riksdagen nästan hela mitt liv. Senare lärde jag mig prioritera, avslutar tvåbarnsmamman Lehtomäki.

Paula Lehtomäki. Foto: Harriet Öster
Förra utrikeshandels- och miljöministern Paula Lehtomäki (C) satt i riksdagen i 16 år. Paula Lehtomäki. Foto: Harriet Öster Bild: Harriet Öster klimatmöte

Läs också