Hoppa till huvudinnehåll

Esboanställda demonstrerade mot stadens planer

Demonstration i Esbo
Omkring 100 personer demonstrerade i över en timme mot Esbos planer. Demonstration i Esbo Bild: YLE/ Christoffer Gröhn demonstration mot utlokalisering

Över hundra anställda vid Esbo stad slöt under måndagseftermiddagen upp i en demonstration. De anställda kräver att politikerna inte går vidare med planerna på att lägga ut den tekniska sektorn på entreprenad.

Klockan är 15.30. Duggregnet har fallit över demonstranterna i en knapp halvtimme, men de orkar trots det fortsätta ropa för full hals: "Vi behåller våra egna tjänster!" och "Vi bevarar Esbo som en rättvis stad!". Demonstranterna har samlats i Esbo centrum på Stationsgränden, utanför huset där stadsstyrelsen ska hålla möte.

Den sista av politikerna att anlända till stadsstyrelsens möte är ordförande Ari Konttas (Saml). Med ansträngd min går han med raska steg förbi de anställda. Två av dem försöker överräcka ett papper med information om varför de demonstrerar. Konttas ser besvärad ut och tittar knappt på dem. Än mindre tar han emot deras papper.

- Att han inte tog emot vår information får en att fråga sig varför. Vill han inte ha någon annan information? Det verkar som om han redan bestämt sig vad han tycker, säger JHL:s områdeschef för huvudstadsregionen, Rune Takamaa.

Rune Takamaa
Rune Takamaa säger att Esbos planer kan leda till att många anställda får gå. Rune Takamaa Bild: YLE/ Christoffer Gröhn demonstration mot utlokalisering

Beslutsförslaget hemlighölls in i det sista

Några minuter tidigare hade Konttas partikamrat Pia Kauma anlänt till mötet. Hon är Samlingspartiets gruppordförande i Esbofullmäktige.

- Självklart lyssnar vi på vad de har att säga. Så många arbetsplatser berörs och vi vill därför fatta ett bra beslut. Men vi behöver en omorganisering för att kunna effektivera våra tjänster och det strävar vi efter nu. Gruppens linje är fortfarande öppen, säger Kauma.

Det förslag som tjänstemännen i Esbo har berett blev offentligt för ledamöterna i stadsstyrelsen samtidigt som mötet inleddes, det vill säga klockan halv fyra. Förslaget går ut på att öka köptjänsterna, men det är inte fråga om att lägga ut hela verksamheten på entreprenad.

Takamaa ser med oro på den här utvecklingen.

- På det här sättet köper staden tid, men utvecklingen går mot att sälja ut alla tjänster, säger han.

"Kan leda till att många anställda sägs upp"

Kai Liistokki är JHL:s huvudförtroendeman i Esbo och har suttit med i den arbetsgrupp som förberett omorganiseringen. De som berörs är gårdskarlar och städare samt anställda vid gatu- och parkavdelningen. Det handlar om 900 till 1 000 anställda.

Kai Liistokki, JHL:s huvudförtroendeman i Esbo
Kai Liistokki är huvudförtroendeman vid Esbo stad. Kai Liistokki, JHL:s huvudförtroendeman i Esbo Bild: YLE/ Christoffer Gröhn liistokki

- I dagsläget känner de som till exempel städar i en skola till huset och personalen och är en del av skolgemenskapen. Men det här kan leda till att städarna byts ut hela tiden och till exempel dålig inneluft känns inte igen lika lätt, säger Liistokki, som ändå anser att den modell som nu presenterades för politikerna i stadsstyrelsen är den bästa av de fyra som har diskuterats.

Övriga modeller handlar om att hela tekniska sektorn skulle skötas av ett privat företag, som staden sedan köper tjänster av eller att staden skulle grunda ett eget aktiebolag, som därmed också kan konkurrera på den fria marknaden.

Takamaa säger att de anställdas jobb är i fara om staden går vidare med att lägga ut tjänsterna på entreprenad.

- Jag har tidigare sett hur det går till. Tjänsterna tas över av ett företag som har egna anställda från tidigare. Därmed behöver de inte stadens anställda och börjar säga upp dem. Till en början anställs stadens arbetstagare av det privata företaget men efter en tid brukar det bli samarbetsförhandlingar och då sägs de upp, säger Takamaa.

En utläggning av hela tekniska sektorn på entreprenad skulle spara mellan 10 och 15 miljoner euro årligen, men det förslag som staden nu föreslår för politikerna leder bara till inbesparingar på knappt 1 miljon årligen.

Stadsstyrelsen bordlade ärendet på måndagens möte men det behandlas på nytt den 11 maj. Fullmäktige fattar det slutliga beslutet den 18 maj.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen