Hoppa till huvudinnehåll

Arkeologiska utgrävningar med grävmaskin i Jakobstad

Utgrävningarna inleddes längs Rådhusgatan
Utgrävningarna inleddes längs Rådhusgatan Bild: Yle/ Kjell Vikman rådhusgatan

Arkeologiska utgrävningar måste ske i torgmiljön i Jakobstad innan torgparkeringen kan bygga. På tisdagen satte Jan Heselius grävmaskinens skopa i marken på Rådhusgatan och Museiverket inledde jakten på keramikskärvor och gamla källarvalv.

Den planerade byggstarten för torgparkeringen under jord är i slutet på sommaren men innan dess måste nedre torget undersökas arkeologiskt. Esa Mikkola från Museiverket leder arbetet. I ett första skede tar man till grövre verktyg men i takt med att man kommer ner på djupet måste man gå försiktigare till väga.

Arbetet inleds på Rådhusgatan

Arbetet inleddes på tisdagen och fram till Valborgsmässoafton är det Rådhusgatan som gäller fram till Pedersörenejdens andelsbanks hörn. När helgen är över väntar provgrävningar på torget fram till pingst.

Hur djupt måste man gräva?

Forskaren Esa Mikkola från Museiverket leder de stadsarkeologiska utgrävningarna i Jakobstad
Forskare Esa Mikkola från Museiverket Forskaren Esa Mikkola från Museiverket leder de stadsarkeologiska utgrävningarna i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman esa mikkola

- Det är en intressant fråga, det kan hända att vi måste ner till en och halv meters djup eller så finns allt redan på en halv meters djup. Det är svårt att bedöma i det här skedet, men det klarnar nog, säger Esa Mikkola.

Keramik och gamla kärl

Erfarenheterna från utgrävningar i Brahestad och i Uleåborg ger en fingervisning om vad man kan vänta sig, det kan handla om keramik och bitar av kärl.

- Det är förvånansvärt mycket vad man kan vänta sig, keramik, bitar av fajans- och porslinskärl, järnspikar, ibland också pengar, säger Esa Mikkola.

Det första brandskiktet hittades strax under markytan

Jakobstad brann ner till största delen 1835 och vid grävningar i centrum brukar det inte dröja länge innan man kommer ner till brandskiktet från den tiden. Brandskiktet låg på cirka 40 centimers djup under Rådhusgatan på den sida som vetter mot torget, det syns ett tydligt, mörkare stråk i marken med resterna från branden.

Brandskiktet från 1835 syns cirka 40 centimeter under markytan
Brandskiktet från 1835 Brandskiktet från 1835 syns cirka 40 centimeter under markytan Bild: Yle/ Kjell Vikman rådhusgatan

Jan Heselius gör grovjobbet med grävmaskin

Det första skedet i arbetet görs med grävmaskin. Klenare verktyg tar man till när till exempel källarvalv börjar synas till och där man kan vänta sig fynd av olika slag.

Grävmaskinsentreprenören Jan Heselius gör grovjobbet i utgrävningarna
Grävmaskinsentreprenör Jan Heselius Grävmaskinsentreprenören Jan Heselius gör grovjobbet i utgrävningarna Bild: Yle/ Kjell Vikman jan heselius

- Ännu så länge ser det inte så lovande ut, sade grävmaskinsentreprenören Jan Heselius vid en paus i arbetet vid niotiden på tisdagsmorgonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten