Hoppa till huvudinnehåll

Jag, Christoffer Westerlund

Christoffer Westerlund
Christoffer älskar juicer och smoothies. Christoffer Westerlund Bild: Yle mitt nya land

Vår Reykjavik-korrespondent bloggar om sig själv. Läs hur han vände sin rastlöshet som var ett problem i grundskolan till en värdefull egenskap.

Christoffer Westerlund

- 36 år gammal.
- Ursprungligen från Karis. Bor numera i stunden...
- Kandidat i Teaterkonst 2002 från Teaterhögskolan i Helsingfors.
- Skådespelare, entreprenör, producent, regissör, utbildare, konferencier, helare m.m.
- Äter helst mat med hög frekvens, ofta rå veganmat. Juicer och smoothies är största favoriterna.
- Vill fortsätta leva ett äventyrsrikt liv, bli åtminstone 143 år gammal, samt vinna en hög Oscars och Emmys.
- Drömmer om att spela huvudroller i klassiska skådespel på de bästa teatrarna runt om i världen.


Jag har alltid varit rastlös. Innehaft massor med energi som ofta ställde till med problem. Redan i lågstadiet kallades jag regelbundet till rektorns kontor eller åkte på kvarsittning, eftersom jag hade svårt att sitta stilla och vara tyst. Som tur var kunde jag kanalisera min energi till att uppträda på olika tillställningar och fester. Det enda som riktigt motiverade mig och fick mig att använda min ingjutna energi var teater och spex. Det kändes ju då väldigt naturligt att göra det jag älskar till mitt yrke.

I femman skrev jag en friskrivningsuppsats till en bild jag plockade slumpmässigt från en låda. Bilden föreställde en grupp människor som spelade in en scen med filmkamera, regissör, skådespelare osv. Tidigare hade mina uppsatser varit väldigt korta och innehållsfattiga, även om friskrivningar som baserade sig på bilder var de lättaste och mest inspirerande för mig. Denna uppsats var dock olik alla andra. Jag blev väldigt inspirerad av ämnet och skrev många sidor om denna situation, från ett flertal olika vinklar. Min lärare blev så överraskad och inspirerad att hon rekommenderade mig att ta kontakt med Raseborgs Sommarteater och möjligen fundera på en karriär inom film och teater.

Tio Raseborgs-somrar och 25 år senare är jag precis där som jag beskrev i uppsatsen. Jag njuter av äran och möjligheten att jobba väldigt brett och fritt inom många olika former av media. Och nu när jag tänker på det påminner regissören i bilden mig om Joakim Haldin. (Mitt nya lands regissör; red.anm.).

Ända sedan jag blev klar som skådespelare år 2002 har jag varit egenföretagare. Ofta har jag jobbat i en grupp av människor, men jag har fokuserat på att vara självständig och oberoende. Från att vara totalt bortkommen med ekonomi och kvitton till att sköta ett företag med omsättning på över en kvarts miljon euro har varit en utmanande och krånglig väg. Samtidigt har det varit det bästa som någonsin kunde hända mig. Att vara ekonomiskt oberoende eller trygg är en otroligt fin känsla som jag varmt kan rekommendera åt vem som helst.

Den rastlöshet som gjorde det svårt för mig att sitta still och fokusera i grundskolan har blivit en värdefull egenskap som har utvecklats till inspiration, kreativitet och entreprenörskap. Denna tvångskänsla av att utvecklas och utforska har tagit mig flera gånger runt jorden till en mångfald av intressanta arbetstillfällen och fört mig i samarbete med likasinnade människor.

Min resa fortsätter och jag har i mina resor insett hur lite jag egentligen sett och erfarit.

Christoffer Westerlund

Läs mer om Mitt nya land här.