Hoppa till huvudinnehåll

Kärlek över gränser och en hopplös väntan

I väntan på Leon
I väntan på Leon Bild: Sara Kanu michael kanu

En dag kommer Sara hem från Sierra Leone och säger att hon träffat mannen i sitt liv. Hon vill att han skall få se hennes land innan de gifter sig. Men det går inte, helt byråkratiskt.

Efter ett och ett halvt år gifter de sig på ambasaden i Freetown. Allt kunde ha varit frid och fröjd. Michael kunde ha gjort sin visumintervju i Nigera och de kunde ha haft tålamod att vänta på det långsamma beslutet.

Men så går det ju aldrig i den verkliga sagan som kallas livet.

Den tredje september, några dagar efter vårt första möte, skrev huvudkaraktären Sara Kanu, huvudpersonen i dokumentären I väntan på Leon, så här på Facebook:

"’World loosing the battel against Ebola’, hur skall jag stiga upp och gå på jobb, när det är det första jag hör på morgonen. Och vad fan kan jag göra!”

I väntan på Leon
Michael och Sara Kanu som nygifta på Finlands ambassad i Sierra Leone. I väntan på Leon Bild: Sara Kanu michael kanu

Då jag inleder dokumentärarbetet har ebolan just blivit okontrollerbar i Sierra Leone. Två dagar tidigare borde Michael ha varit på en intervju på finska ambassaden i Nigeria. Men eftersom landet stängde alla sina gränser blir han fast i Sierra Leone.

Sara sitter i Finland och väntar. Då hon inte oroar sig över Michael jobbar hon med barnen på dagis. De frågar om bebisen i hennes mage inte blir mörkrädd? och Sara svarar att hon måste vända magen mot solen. Sara spelar Michaels musik åt barnet i magen hela tiden, ifall han inte kommer till Finland då det föds.

“This is to Leon, daddy loves you so be a good boy”, spelar hon.

Varje dag är Sara rädd för att få ett telefonsamtal där Michael berättar att han fått viruset. Hans vänner dör. Deras brödtant dör. Michael säljer sina saker i Freetown och packar sin väska för att kunna ta första bästa flyg bort. Men flygpriserna stiger och Saras lön räcker inte till.

“I väntan på Leon” är en kärlekshistora mellan två människor i olika delar av världen. Det är en kärlekshistoria om en lång väntan och hopplöshet. Men det är också en historia om hopp som lyser som solen på Saras mage.

Text: Anna-Sofia Nylund-Allén

I väntan på Leon
Yle Radio Vega söndag 26.4.2015 kl. 9.03 och onsdag 29.4 kl. 11.03
30 dagar på Arenan

Nyligen publicerat - Vega