Hoppa till huvudinnehåll

Lönsamt med egen jour i Kristinestad

Kristinestads hälsovårdscentral
Jouren på Kristinestads hälsovårdscentral Kristinestads hälsovårdscentral Bild: YLE/Annika Bodman kristinestads hälsovårdscentral

Det blev billigare för Kristinestad att ha dubbelt joursystem: dels samjouren i Vasa på kvällarna och dels egen akutmottagning i Kristinestad på veckosluten.

Det långa avståndet till Vasa var avgörande då man i höstas beslöt bevara veckoslutsjouren i Kristinestad.

Att det dessutom blev billigare gör att vård- och omsorgsdirektör Christian Lindedahl föreslå att man fortsätter med systemet.

- Om vi inte hade egen veckoslutsjour skulle vi bli tvungna att anställa mera läkare. Eftersom det är svårt att rekrytera läkare hade vi blivit tvungna att ta det som köptjänst, säger han.

70 000 euro billigare

Kostnaderna för egen jour och samjouren i Vasa är beräknade till 232 000 euro per år. Utan egen jour hade kostnaderna uppgått till 306 000 euro.

Det betyder att det är cirka 70 000 euro billigare för Kristinestad att ha egen jour på veckosluten. Eftersom Kristinestad har en åldrande befolkning, anser Christian Lindedahl att staden bör kunna stå för den här servicen.

Många sparar sig

Antalet besök på veckosluten har ökat med ett par hundra det senaste halvåret. Lindedahl tror att det dels beror på att det kan vara svårt att få en läkartid på vardagarna i Kristinestad och många drar sig för att åka till Vasa.

- När veckoslutet kommer har krämpan blivit värre och då söker man sig till akutmottagningen här, säger Lindedahl.

Veckoslutsjouren har haft totalt 1261 besökare, varav 42 har kommit från Kaskö och 36 från Närpes. De övriga är från Kristinestad, förutom en liten del från annan kommun.

Vård och omsorgsnämnden besluter i kväll om avtalet med Attendo Medone om veckoslutsjouren fortsätter.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten