Hoppa till huvudinnehåll

Magert resultat på toppmötet Ukraina-EU

European Council President Donald Tusk, Ukrainian President Petro Poroshenko (C) and European Commission President Jean-Claude Juncker (R) speak during their meeting near the Presidential office in Kiev, Ukraine,
European Council President Donald Tusk, Ukrainian President Petro Poroshenko (C) and European Commission President Jean-Claude Juncker (R) speak during their meeting near the Presidential office in Kiev, Ukraine, Bild: EPA/MYKOLA LAZARENKO kriget i ukraina

Det blev just inga konkreta resultat på det som man kallade det 17:e toppmötet mellan EU och Ukraina. Yles korrespondent i Kiev Kerstin Kronvall sammanfattar mötet som en besvikelse för Ukraina.

EU:s utrikespolitiska ledning träffade på måndagen Ukrainas president Petro Porosjenko under ett toppmöte i Ukrainas huvudstad Kiev - med magert resultat. Ukraina hyste en del förhoppningar inför mötet, men något konkret kom egentligen inte ut ur det, berättar Kerstin Kronvall.

Inför mötet hade Ukraina bland annat uttalat en önskan om FN-fredsbevarare till östra Ukraina, men därav blir ingenting, åtminstone inte i det här skedet. Enligt Kronvall är de fredsbevarare som Ukraina så väldigt gärna vill ha en omöjlighet så länge kriget pågår och så länge Ryssland inte godkänner tanken.

- I stället talade Europeiska rådets president Donald Tusk om att EU kommer att skicka något slags civilresurser hit till Ukraina. Men vad de här observatörerna eller rådgivarna eller vad de nu ska vara eller egentligen göra blev inte klart under gårdagens möte, säger Kronvall.

EU vill se mera reformer

Ukraina var också mån om att föra fram de reformer man har gjort i landet, men enligt Kronvall lät sig EU inte imponeras.

- Uppfattningen var nog att EU inte direkt applåderar det Ukraina hittills har åstadkommit när det gäller reformer.

EU anser att Ukraina måste bli bättre på att reformera bland annat sitt domstolsväsende och sin grundlag för att kunna införa ett utökat självstyre i de östra, krigsdrabbade delarna av landet.

Sammanfattningsvis blev alltså toppmötet ett slags besvikelse för Ukraina, men det kändes ändå viktigt, säger Kronvall. Det var det första toppmötet med den nya presidenten, det nya parlamentet och det första toppmötet efter att kriget började.

- Mötet kallades det 17:e toppmötet mellan EU och Ukraina, men alla som talade under presskonferensen sade att det är det första.

Läs också