Hoppa till huvudinnehåll

Rebecka Forsberg har 29 000 följare på Instagram

Karin Biström intervjuar Rebecka Forsberg om Instagram
14-åriga Rebecka (till höger) är kändis på sociala medier. Hon intervjuades av Karin Biström. Karin Biström intervjuar Rebecka Forsberg om Instagram Bild: Yle/Anna Savonius karin biström

14-åriga Rebecka Forsberg har över 29 000 följare på Instagram. Hur mycket kändis är hon då? Hur mycket kritik får hon för bilder hon lägger upp? Karin Biström från Winellska skolan i Kyrkslätt intervjuar Rebecka som en del av Yle Nyhetsskolan, där unga reportrar bekantar sig med arbetet på Svenska Yle.

Varför tror du att just du blev så stor på ask och Instagram?

- Det är en jätte svår fråga, men det började med att jag började lägga upp bilder på mig själv på ask. Då började folk, också från andra länder, gilla mina bilder. Då man gillar en bild på ask sprids den. Jag började att lägga upp mer och mera bilder på mig själv då folk bad om det. Sedan berättade jag om min Instagram-profil, då jag fick frågor om den och sedan dess har jag fått fler och fler följare.

Karin Biström intervjuar Rebecka Forsberg om Instagram.
Rebecka går på åttan i högstadiet Norsen. Karin Biström intervjuar Rebecka Forsberg om Instagram. Bild: Yle/Anna Savonius karin biström

Vad fick dig att börja med ask och Instagram?

- Jag började med ask och eftersom det var så vanligt då och verkade som en kul grej, jag gillar att se på bilder och följa andra i deras dagliga liv.

Förebilden viktig

Vad tyckte dina föräldrar då du började med ask och Instagram?

- I början gick de igenom med mig vad jag fick lägga ut och vad som var okej att skriva. De var ganska stränga och såg till att jag inte gav en dålig bild av mig själv till andra. Mina föräldrar vill att jag alltid ska vara ärlig och att jag är en god förebild för andra.

Mina föräldrar var noggranna med att jag inte skrev elaka kommetarer om andra. Det är många som skriver elaka saker om andra för att bli populära och få många följare på till exempel ask.

Du har ju över 29 000 följare på Instagram. På vilket sätt har ditt liv förändrats?

- Jag får till exempel en hel del sponsorer som skickar mail till mig och ber mig göra reklam för deras saker. På stan brukar folk ofta ge mig blickar eller fråga om jag är Rebecka Frosberg. Folk på gatan har börjat komma och fråga om de får ta bild med mig.

Ibland händer det också att personer bara vill bli vän med mig, för att få en shoutout på Instagram.

Är det jobbigt då folk kommer fram på stan och vill prata med dig eller frågar efter en bild?

- Nej, inte alls. Jag blir alltid så glad när de kommer fram och vill prata eller kramas.

Håret väcker intresse

Rebecka Forsberg,intervjuas om sin popularitet på Instagram.
Jag måste nog prata igenom det hela med föräldrarna först, säger Rebecka. Rebecka Forsberg,intervjuas om sin popularitet på Instagram. Bild: Yle/Anna Savonius karin biström

Brukar du få elaka kommentarer på din ask eller Instagram?

- Mest händer det på ask. Jag har inte fått så mycket elaka kommentarer på Instagram. Det värsta jag fått på Instagram är folk som har åsikter om jag till exempel har färgat mitt hår. Då kan de skriva att de gillade mig mera i min gamla hårfärg. På ask, där man kan vara anonym, kan det ibland komma en hel del elaka kommentarer.

Hur brukar du reagera på kommentarerna?

- Jag brukar inte ta åt mig av kommentarerna. Jag är inte en sådan person som lätt tar åt sig av kritik. På sätt och vis gillar jag att få kritik då jag då ser hur lätt de blir provocerade. Oftast får jag kritik för mitt utseende.

När jag får eleka kommentarer brukar jag inte svara argt tillbaka. För jag tar som sagt inte åt mig.

Tror du att Instagram alltid kommer vara så utseendefixerat?

- Jag hoppas inte det. Många på Instagram är endast populära på grund av sitt utseende, vilket jag tycker är synd, eftersom allt inte handlar om utseendet.

Har du någonsin ångrat att du är med på så många olika sociala medier? Har du någonsin velat återgå till ditt liv före sociala medier?

- Nej. Jag tycker så mycket om att visa mina bilder för andra och tycker att det är så roligt att jobba med olika sociala medier.

Finns det något du raderat från dina sociala medier?

- Inte egentligen. Ibland kan jag lägga upp en bild och efter några veckor ta bort den eftersom jag inte tycker att den passar in på min Instagram. Jag brukar alltid tänka på ifall jag skulle lägga upp detta om trettio år innan jag publicerar något.

Många kallar dig för kändis, hur är det med dig? Ser du dig själv som en kändis?

- Jag ser inte alls mig själv som en kändis. Visst har jag folk som gillar det jag gör och följare, men inte är jag någon kändis.

Coco uppstod av misstag

På många sociala medier kallar du dig själv för ”beckicoco”. Vad ligger bakom namnet?

- Det var egentligen ett misstag. Jag skulle komma på ett snapchat-namn till mig, som skulle vara beckixoxo, men jag skrev fel och det blev beckicoco. Då tyckte jag att det inte lät så konstigt så jag lät det vara och så har jag bara fortsatt att använda namnet på olika sociala medier. Folk har också börjat att kalla mig för Coco.

Kallar dina vänner dig för Coco?

Karin Biström på väg ut på intervju för nyhetsskolan.
Karin åkte med Yles egen bil på intervju. Karin Biström på väg ut på intervju för nyhetsskolan. Bild: Yle/Anna Savonius karin biström

- Mina vänner kallar mig mest bara på skämt för Coco, men på min sommarstuga finns det nog perosner som seriöst kallar mig för Coco.

Vilka är de vanligaste frågorna på din ask?

- Det vanligaste folk ber om är ”At the moment” -bilder eller frågar om mitt utseende. De flesta frågorna är ganska utseendefixerade. Folk frågar mig också vilka produkter jag använder gällande mitt hår och mitt ansikte.

Du har den senaste tiden också börjat att lägga upp videos på Youtube med din kompis. Vad fick dig att börja med det?

- Både jag och min kompis gillar att vara på sociala medier och tyckte att det kunde vara en kul grej att prova på. Vi båda gillar att se på klipp på Youtube, så vi tänkte att det kan vara en kul sak att göra. Jag tycker också att det är ett bra sätt att komma ut i sociala medier.

Hur har folk reagerat på era videon?

- Vad jag vet har nästan alla reagerat positivt på våra videor. Eftersom snuttarna är på svenska är det många som ber oss att göra video på finska eller engelska så att flera förstår vad vi säger.

Vilka videor har blivit populära?

- Vi raderade del flesta av dem, då vi ville börja om på nytt. Men den som de flesta gillat, och som vi själva är mest nöjda över, är vår "smoothie challenge."

Vad är roligast Instagram, ask eller Youtube?

- Det är en jätte, jätte svår fråga att svara på. men om jag måste välja en så vill jag säga Youtube, eftersom jag gör det med min vän och har någon annan med mig där. Men det är som sagt jättesvårt att välja.

Många vill ställa anonyma frågor

Kan du berätta lite mer om vad ask är egentligen?

- Det är en social mediasajt där man kan ställa frågor både anonymt och icke-anonymt. Anonyma frågor är vanligast. På ask kan man välja vem man följer och på så sätt få följa med deras dagliga liv. Eftersom man kan ställa frågor anonymt får många väldigt mycket kritik och elaka kommentarer, vilket har gått så långt som att endel begått självmord.

- Det är egentligen en ganska hemsk sida på grund av anonymiteten, men jag tror ändå att många lockas till just det. Man kan också få mycket tips på ask. Det är också en intressant sida att vara på, så det finns också positiva sidor med den.

Var det ask som gjorde dig känd?

- Det var därifrån jag fick många av mina följare och det var där många märkte mig.

Hur mycket är du numera på ask?
- På sista tiden har jag inte varit så mycket inne på ask, då jag lite har tröttnat på det. Jag är nog dagligen inne men jag svarar inte lika mycket på frågor mera.

Varför har du slutat vara inne på ask?

Karin Biström skriver ut intervjun med Rebecka Forsberg för webben.
Det var inte så lätt att intervjua som jag trodde, säger nyhetsskolans Karin Biström Karin Biström skriver ut intervjun med Rebecka Forsberg för webben. Bild: Yle/Anna Savonius karin biström

- Jag har tröttnat på allt hat och att man får så mycket elaka kommentarer. Jag tycker det känns hemskt att se när folk får hat på grund av sitt utseende eller för att de är annorlunda.

Var ser du dig själv när du är 20 år?

- Jag skulle vilja uppnå mina drömmar och komma långt i livet. Det skulle vara kul ifall jag vuxit på sociala medier och kanske blivit stor på Youtube. Min dröm är att bli skådespelare, så det skulle vara kul att få vara med i tv.

Karin Biström, Winellska skolan. '
Den här texten är skriven av en av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.


Läs också

Nyhetsskolan

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Undersökning visar att falska nyheter påverkar oss regelbundet

  Desinformation att vänta också i presidentvalet.

  En majoritet av finländarna tror att falska nyheter som sprids på nätet påverkar vår uppfattning om aktuella frågor. 67 procent av de som svarade i Medieförbundets undersökning tror att falska nyheter påverkar finländarna mycket eller ganska mycket.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Pride kommer tillbaka till Vasa

  Sommaren 2019 ordnas Prideparaden i Vasa igen.

  Prideparaden ordnas i Vasa efter flera års uppehåll. Sommaren 2019 kommer Vasaborna att få delta i den färgsprakande festen som hyllar kärlek och gemenskap.

 • Seger för HBTIQA+ personer i Indien

  Stor betydelse för sexuella minoriteter i hela världen.

  Lagen som har förbjudit samkönat sex i Indien har nu upphävts. Det här har stor betydelse för alla HBTIQA+-personer runt om i världen.

 • Rapport från ungdomsparlamentet i mars 2018

  Vivi Lehtonen skriver om sitt besök till riksdagen.

  Vivi Lehtonen som går i årskurs 8 i Winellska skolan i Kyrkslätt besökte riksdagen i mars. Under ungdomsparlamentet fick Vivi och hennes klasskompis Catarina bland annat ställa frågor till politiker.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

Nyligen publicerat - Nyhetsskolan