Hoppa till huvudinnehåll

Sopsortering är ekonomiskt och ekologiskt

Kundrådgivare Sabina Lindström från Östra Nylands avfallsservice berättar på ett daghem om avfallssortering
Sabina Lindström vid Östra Nylands avfallsservice berättar om sortering på daghem och i skolor. Kundrådgivare Sabina Lindström från Östra Nylands avfallsservice berättar på ett daghem om avfallssortering Bild: Yle/Stefan Paavola avfallssortering

Hurudana sopkärl ska ditt husbolag erbjuda? Vad har du som bor i egnahemshus för möjligheter? Är det någon idé när det mesta ändå bränns? Vi har svaren.

Allt börjar i avfallshanteringslagen som bestämmer vem som ansvarar för olika slags avfall. Det som påverkar dig och mig mest är ändå de regionala avfallsföreskrifterna med olika sorteringskrav.

Varje fastighet ska förstås samla blandavfall. Den östnyländska föreskriften slår dessutom fast att bolag med över fem lägenheter ska sortera bioavfall.

Har bolaget över tjugo lägenheter ska det också erbjuda invånarna en möjlighet att samla kartong. När antalet bostäder överskrider 40 ska man kunna sortera glas och metall.

Flerfackskärl för egnahemshus

Men vad ska du göra om du bor i ett egnahemshus?

- Du kan välja ett så kallat flerfackskärl som är indelat för sortering, berättar kundrådgivare Sabina Lindström vid Östra Nylands Avfallsservice. Eller så för du avfallet till närmaste ekopunkt.

Lindström medger att det kan vara besvärligt till exempel för äldre människor som inte har bil.

- Men det är ju en rekommendation och så gör man enligt sina möjligheter. Då är det viktigt att komma ihåg att farligt avfall inte får sättas i vanligt avfall. Spillolja, lysrör, målfärg eller elapparater är något av det värsta man kan sätta i blandavfallet.

Är det någon idé?

Men en stor del av soporna bränns ju av energiindustrin, är det någon idé att sortera?

- I och med förbränningen blev det ännu viktigare att sortera glas och metall. Delvis för att de gör skada, delvis för att de inte brinner utan kommer ut i askan.

Askan används vid vissa avstjälpningsplatser och metallen används av metallindustrin. Lindström påminner ändå om att det är mycket bättre att sortera i början – där hemma – istället för att burkarna går igenom hela hanteringsprocessen innan de återvinns.

Blandavfall är alltid dyrare än sorterat avfall. Om en del av oss slänger metall i blandavfallet, blir det dyrare för avfallsservicen och därmed dyrare för oss alla. Det finns alltså både ekologiska och ekonomiska skäl att sortera.

Yle Östnyland vill gärna se bilder på dina sopkärl eller din kompost! Lägg upp dem under #minasopor på Facebook eller Instagram, men kom ihåg att bilden ska vara offentlig. De bästa kan bli ett bildkollage.

Sopor väcker debatt på många håll i Svenskfinland:
Stefan Härus: Sopsortering?! Vad är det?
Sopbråk i Väståboland fortsätter
Betala 200 euro för att få plocka skräp längs vägarna