Hoppa till huvudinnehåll

Unikt konstverk av Schjerfbeck donerat till Ekta

Albert de la Chapelles fond har donerat Helene Schjerfbecks tavla Gästgiverigården till Västra Nylands landskapsmuseum.
Albert de la Chapelles fond har donerat Helene Schjerfbecks tavla Gästgiverigården till Västra Nylands landskapsmuseum. Albert de la Chapelles fond har donerat Helene Schjerfbecks tavla Gästgiverigården till Västra Nylands landskapsmuseum. Bild: Västra Nylands landskapsmuseum helene schjerfbecks tavla gästgiverigården,Raseborg

Konstverket Gästgiverigården av Helene Schjerfbeck har donerats till Västra Nylands landskapsmuseum.

Museet har fått donationen av Albert De la Chapelles fond. Konstverket finns i den permanenta utställningen Helene Schjerfbecks liv och konst i Ekenäs museicentrum Ekta. I ett pressmeddelande beskrivs konstverket som unikt.

Gästgiverigården från 1933 är gjord i akvarell och blandteknik. Tavlan föreställer fastigheten mitt emot Schjerfbecks ateljé vid dåvarande Perspektivet, numera Gustav Wasas gata där butiken Ekta fanns tidigare.

På baksidan av Helene Schjerfbecks tavla Gästgiverigården finns en skiss med texten Bryggerigården 1926.
På baksidan av Gästgiverigården finns en skiss med texten Bryggerigården 1926. På baksidan av Helene Schjerfbecks tavla Gästgiverigården finns en skiss med texten Bryggerigården 1926. Bild: Västra Nylands landskapsmuseum helene schjerfbecks tavla gästgiverigården har en skiss på baksidan med texten bryggerigården,Raseborg

Konstverket har varit utställt 1934 på Liljewalchs i Stockholm, år 1937 på Gösta Stenmans stora utställning i Stockholm och 1938 i Eskilstuna. Det har veterligen aldrig varit utställt i Finland.

På konstverkets baksida finns en skiss med några figurer samt texten Bryggerigården 1926.