Hoppa till huvudinnehåll

Utegångsförbud efter kravaller i Baltimore

Utegångsförbud råder i Baltimore i USA efter att demonstrationer mot polisbrutalitet urartat i upplopp. Kravallerna bröt ut strax efter begravningen av Freddie Gray som dog i polisförvar.

Åtminstone 15 poliser har skadats och flera butiker plundrats i samband med upploppen. Marylands guvernör Larry Hogan har följaktligen utlyst undantagstillstånd och kallat in nationalgardet för att hålla ordning.

De senaste dagarna har flera fredliga demonstrationer arrangerats i Baltimore mot polisbrutalitet, men i går urartade de i något som polisen beskrev som en organiserad attack av kriminella gäng.

Scenerna påminde starkt om de som utspelade sig i Ferguson i höstas efter att den svarte tonåringen Michael Brown skjutits till döds av en vit polis.

Kravallerna bröt ut efter att den svarte Freddie Gray begravts i baptistkyrkan i stadsdelen Mondawmin. Tusentals sörjande hade samlats för att hedra minnet av Gray som dog i polisförvar den 19 april i sviterna av en skada i ryggraden. De sex poliser som var inblandande i gripandet av Gray är tillsvidare avstängda från sina jobb.

Talesmän för poliskåren i Baltimore har medgett att Gray borde ha fått vård omedelbart efter att han gripits. En video som filmats med en mobilkamera ger vid handen att han var lealös och skrek av smärta då han släpades till polisbilen.

Händelsen har rivit upp gamla sår i Baltimore vars befolkning till två tredjedelar består av svarta. Staden skakades också år 1968 av våldsamma kravaller i sviterna av mordet på Martin Luther King.

- Jag har bott i hela mitt liv i Baltimore. Alltför många människor har i generationer byggt upp den här staden bara för rivas ner av ligister på det här vettlösa sättet, sade stadens borgmästare Stephanie Rawlings-Blake.

Läs också