Hoppa till huvudinnehåll

Vatten blev som mjölk utanför ishall i Esbo

En så kallad isfärg färgar vattnet vitt då ishallar byter ut isen.
En så kallad isfärg färgar vattnet vitt då ishallar byter ut isen. Bild: YLE isfärg

Vitt vatten som rinner i diken nära ishallen i Esboviken väcker frågor bland invånare. Stadens miljöinspektör är inte oroad.

Yle Huvudstadsregionen fick bilder från en Esbobo som förundrade sig över att vattnet i dikena nära Esbovikens ishall plötsligt blivit vitt. Det här är inte ett nytt fenomen, konstaterar miljöinspektör Lasse Kämpe vid Esbo stad.

Det är en specialfärg som har utvecklats för is som färgar vattnet vitt.

- Vi har tidigare fått in samtal då Mattby ishall har bytt is och vattnet i diken intill blivit vitt. Då ishallar byter is låter man den smultna isen rinna ner i närliggande vattendrag. Det är en specialfärg som har utvecklats för is som färgar vattnet vitt, förklarar Kämpe.

Färgen är helt ofarlig. Den innehåller titandioxid och kaolin som båda är ofarliga kemikalier.

"Ofarligt färgpulver"

Den så kallade isfärgen är ett pulver som blandas i vattnet innan man lägger ny is. Färgen har utvecklats för att reklamen på isen ska synas bättre.

- Färgen är helt ofarlig. Den innehåller titandioxid och kaolin som båda är ofarliga kemikalier. Vid staden har vi åtminstone inte ännu någon allmän linjedragning i fall ishallarna får låta den smultna isen rinna ut i vattendragen. Det utgör inget direkt hot mot naturen och sker i regel en gång vartannat år, säger Kämpe.

Titandioxid används bland annat i läppstift, foundation och rengörande ansiktsmaskar. Kaolin är en vit och plastisk lera som också kallas porslinslera eftersom den används i tillverkning av porslin. Porslinslera används också för att papper ska få en vit och jämn yta.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen