Hoppa till huvudinnehåll

Baltimoreborna trotsar utegångsförbudet

Polisen i Baltimore övervakar utegångsförbudet efter häftiga kravaller i staden.
Polisen i Baltimore övervakar utegångsförbudet efter häftiga kravaller i staden. Polisen i Baltimore övervakar utegångsförbudet efter häftiga kravaller i staden. Bild: EPA/JOHN TAGGART baltimore

Invånarna i Baltimore i USA ordnade lugna demonstrationer på tisdag kväll. Flera hundra stannade ute på gatorna efter att utegångsförbudet trädde i kraft. Polisen uppger ändå att läget har lugnat sig betydligt.

Under tisdagskvällen ordnades flera fredliga demonstrationer på olika håll i Baltimore. Invånarna demonstrerade främst genom att dansa och spela musik. En del demonstranter har slängt flaskor mot polisen och polisen har svarat genom att avfyra rökbomber.

Klockan tio på kvällen lokal tid trädde ett utegångsförbud i kraft. Trots att hundratals demonstranter stannade ute ännu efter tio uppger polisen att läget vid elva tiden hade lugnat sig och var under kontroll. Polisen sa under en presskonferens att man endast fått rapporter om ett fåtal personer som ännu rör sig ute.

Omkring 1 000 poliser och 2 000 anställda från nationalgardet övervakar gatorna i staden.

10 personer har gripits efter att utegångsförbudet trädde i kraft.

Polisvåld upprör

Demonstrationerna i Baltimore började efter att en svart man, 25-åriga Freddie Gray, dog i polishäktet den 19 april.

Sedan dess har invånarna protesterat dagligen mot polisbrutalitet men på måndagen urartade demonstrationerna. Affärer plundrades och bilar brändes.

20 poliser skadades och över 250 personer greps på måndagen.

En fjärdedel av Baltimores invånare lever under fattigdomsgränsen och förtroendet för polisen är mycket lågt bland invånarna.

Alla har ett ansvar

USA:s president Barack Obama säger att polisvåldet mot svarta i USA är en våldsspiral som kommer att fortsätta om samhället inte tar i tu med problemet.

Obama kommenterade upploppen i Baltimore under sitt statsbesök i Japan. Han sa att det inte räcker med att lugna ner demonstrationerna utan att alla amerikaner måste fundera på hur våldet kan stoppas.

Obama sa också att de som demonstrerar genom att bränna bilar och råna affärer ska behandlas som kriminella.

Ferguson i färskt minne

Det finns många likheter mellan demonstrationerna i Baltimore och protesterna mot polisbrutalitet i Ferguson i fjol.

Nu verkar polisen ändå ha fått order att låta demonstranterna ventilera sin frustration. Polisen i Ferguson har anklagats för att de bemötte demonstranterna för våldsamt.

Läs också