Hoppa till huvudinnehåll

Därför är farmaci allt mer populärt – ”En konkret utbildning”

Läkemedelsproduktion i en fabrik
Läkemedelsproduktion i en fabrik Bild: Yle/Mika Kanerva läkemedel

Ansökningsmängden för farmaciututbildningen vid Åbo Akademi steg igen i vår. Studierådgivare Heidi Karlsson berättar att yrkesbehörighet och genomströmning är nyckelorden bakom populariteten.

Av totalt 2 589 ansökande till en studieplats vid Åbo Akademi var det 123 som ville inleda studier i farmaci. Det är 33 personer fler än året tidigare. Heidi Karlsson är studierådgivare för de blivande farmaceuterna och kan berätta varför ämnet blivit mer lockande.

- Jag tror att det har stigit för att det är frågan om en väldigt konkret utbildning. På tre år får man en examen som ger behörighet för ett yrke. Ett yrke som de flesta redan vet om. I gymnasiet vet alla vad en farmaceut gör.

- En konkret utbildning, men ändå en universitetsexamen, som dessutom ger möjlighet att fortsätta utbilda sig på magisternivå till provisor. Det tilltalar både unga flickor och pojkar, säger Karlsson.

"Det behövs farmaceuter hela tiden"

När Yle Åboland beger sig ut till de centrala apoteken hittar vi Anna Simula, som studerar farmaci för det andra året vid ÅA. Simula tror att arbetssituationen är den stora faktorn bakom varför intresset i farmaci stigit.

- Det finns mycket jobb här och det behövs farmaceuter hela tiden. Jag vet faktiskt inte, jag funderade på helt samma sak då jag hörde att flera vill bli farmaceut.

Medicinhantering på apotek.
Färdiga farmaceuter hittar ofta jobb på apotek (arkivbild). Medicinhantering på apotek. Bild: Yle/Peter Petrélius humlegårdens apotek

För Simula själv var det erfarenhet inom branschen som ledde till farmacistudier.

- Jag har tidigare jobbat på apotek och jag tänkte att det skulle kunna vara kul att studera farmaci och sedan jobba som farmaceut, säger Simula.

Tre effektiva år

Genomströmning är en populär term inom akademien och inom farmacin blir majoriteten färdiga på den utsatta tiden på tre år. Av de som inleder studierna är det inte heller många som hoppar av halvvägs.

- Majoriteten tar faktiskt sin examen på tre år och har bråttom med att få sitt betyg för att kunna åka ut i arbetslivet. Vissa kanske vill avlägga en magisterexamen med något annat huvudämne, men väldigt få byter helt, berättar Karlsson.

Farmaci är ett av de få ämnen inom universitetsvärlden som har en stor mängd arbetspraktik insatt i studieplanen. Av totalt 180 studiepoäng kommer 30 från praktiken, vilket också underlättar studietakten.

- För att få göra praktik måste man ha avlagt vissa kurser för att få behörighet, vilket motiverar att följa den rekommenderade studietakten, berättar Karlsson, som också räcker ett varmt ord till personalen på institutionen.

- Sedan är personalen i farmacin väldigt engagerad, som verkligen följer upp och hjälper till studerande. Så har du goda möjligheter att få jobb, vilket också motiverar, säger Karlsson.

"Nästan alla får jobb"

Arbetssituationen för utexaminerade farmaceuter är för tillfället bra, åtminstone enligt Karlsson.

- Enligt det vi ser bland våra studenter så är situationen fortfarande väldigt god. Det har den varit länge. Tack vare praktiken har många en arbetsgivare som väntar efter studierna. Min uppfattning är nog att det är bra på alla vis, säger Karlsson.

Farmacistuderande i Åbo håller till i Bio- och Pharmacity (arkivbild). Bild: YLE/ Nora Engström biocity

Det skriver också Simula under.

- Jag tror att nästan alla får jobb. Både på apotek och inom läkemedelsindustrin, säger Simula.

Utbildning på svenska ger färdigheter för arbetslivet

I Finland kan man studera farmaci vid Åbo Akademi, Helsingfors universitet och Kuopio universitet. Åbo Akademi är den enda instansen som ordnar utbildningen helt på svenska. Enligt Karlsson lockar det speciellt svenskspråkiga till Åbo.

- Du garanteras svensk undervisning från början till slut. Vi har också många finskspråkiga studerande på farmacin. De är ofta från Åboregionen och vill inte flytta till Helsingfors. För dem väger det mera att få stanna i Åbo. Många av dem har också insett att de får språket på köpet. Särskilt som farmaceut ska du kunna ge service åt dina kunder också på svenska, berättar Karlsson.

Provisor kan man inte bli i Åbo. Det har inte påverkat intresset för utbildningen i akademien, som ändå bjuder på andra fortsatta utbildningsmöjligheter.

- Enstaka utexaminerade söker direkt till Helsingfors för att bli provisor. Efter ett par år i arbetslivet kanske man tänker sig för att komma tillbaka för att göra en magisterexamen. Vi har också en magisterlinje, biovetenskaper med farmaci som inriktning, som bygger på farmaceutexamen. Den ger mera möjligheter att jobba inom läkemedelsbranschen, eftersom den ger en högre högskolexamen som ibland krävs, säger Karlsson.

Läs också