Hoppa till huvudinnehåll

Ett kort ger inträde till flera museer

gamla rådhuset i borgå
Med museikortet kan man bland annat besöka Borgå museum i gamla rådhuset i Borgå. Arkivbild. gamla rådhuset i borgå Bild: YLE/Chanette Härus gamla stan i borgå,Östnyland,Borgå

I dag lanseras ett museikort som ger inträde till närmare 200 museer. I Borgå kan man besöka Runebergs hem, Holmska gården och Borgå museum i gamla rådhuset.

För 54 euro kan man köpa museikortet, ett kort som ger inträde till 181 museer i Finland. Kortet är i kraft i ett år och man kan besöka museerna så många gånger man vill.

I Östnyland kan man besöka museerna Runebergs hem, Holmska gården och Borgå museum i gamla rådhuset med kortet. Museikortet börjar säljas den 5 maj.

Finländare är lata museibesökare

Bakom satsningen ligger Finlands Museiförbund som strävar efter att öka antalet museibesök i Finland. I dagsläget besöker finländarna ett museum en gång per år. I de övriga nordiska länderna är siffran dubbelt så stor. Museiförbundet vill nu få upp besökarantalen i Finland till samma nivå som i övriga Norden.

Enligt Museiförbundet är kortet lönsamt om man besöker museer fler än fem gånger per år. Idén bakom museikortet är dessutom att uppmuntra finländarna att besöka nya museer.

80 procent av alla finländska museigäster besöker redan de museer som finns med på listan. Alla museer som man kan besöka finns på Museiförbundets webbsida.

Läs också