Hoppa till huvudinnehåll

Hjälp omhändertagna barn via Tongåvan

Aino och Onni, SOS, barnbyar
Aino och Onni, SOS, barnbyar Aino och Onni, SOS, barnbyar Bild: Touko Sipilainen tongåvan radio vega

Varifrån får jag mat då kylskåpet är tomt? Hur ska jag trösta lillebror då han är hungrig och gråter och borde sova? Jag är rädd men mamma och pappa är inte hemma, vem kan jag ringa till?

Tusentals finländska barn tvungna att fundera över saker, som borde vara fullkomligt i deras tillvaro. Vardagen blir en kamp för barnen då föräldrarna inte klarar av att ta hand om sina barn.

Att inte kunna dela vardagen med sina föräldrar då man är ett litet barn, känns overkligt för de flesta av oss. Ingen som ser till att du får mat eller har rena kläder, ingen som hjälper till med att borsta tänderna eller läser godnattsaga. Så har drygt 18000 barn i vårt land upplevt sin vardag.

Orsakerna till att barnen har blivit omhändertagna kan vara många men det handlar om att föräldrarna inte anses vara kapabla att bära föräldraansvaret. Barnets utveckling och trygghet är helt enkelt äventyrad.

Aino och Onni-kampanjen

SOS-Barnbyar i Finland arrangerar kampanjen Aino och Onni, och med den vill man väcka allmänhetens uppmärksamhet vid de barn, som hemma har det svårt.

För Onni är storasyster Aino den viktigaste mänskan. Aino ser till att Onni får mat, tröstar honom då han gråter och för ut honom till gungorna på gården. På kvällen kryper Aino nära sin lillebror då det blir mörkt och hon är rädd.

När föräldrarnas omvårdnad saknas, måste en liten pojke och flicka reda sig på egen hand. Ofta tar de äldre syskonen hand om sina yngre syskon så gott det går, även om de själva är bara barn som skulle behöva en förälders trygghet.

Barndomens bekymmerslösa lekar och en tro på att det finns en vuxen som bär ansvaret, saknas i många unga barns liv.

SOS-barnbyar

SOS-Barnbyar hjälper barn som Aino och Onni, och även deras familjer. Den här verksamheten startade för 50 år sedan och finns numera på sex orter: Vihanti (Brahestad), Punkaharju, St Karins, Hagalund (Esbo), Övertorneå och Tammerfors.

Ett femtiotal fosterfamiljer ingår i dessa barnbyar, och i samband med byarna verkar också ungdomshem. För att verksamheten skall kunna upprätthållas är donationer från allmänheten en viktig del av ekonomin.

Stöd verksamheten via Tongåvan

Tongåvan är under hela maj månad med i kampanjen och hoppas att många av Tongåvans lyssnare och de som skickar hälsningar skall stöda Aino och Onni-kampanjen.

Ring till donationstelefonen 0600 04235 (19,95€ + lna)
eller
gå in på SOS-lapsikyläs webbplats
eller
skicka sms till 16499 och skriv SOS (10€) .

Fredagen den 1.5 kl 19.30 startar insamlingen

Läs också

Nyligen publicerat - Vega