Hoppa till huvudinnehåll

Låtsas-hemvårdare lurar äldre på pengar

Aino-tofflor.
Äldre personer har öppnat dörren för bedragare som har utgett sig för att vara poliser, hemvårdare eller rörmokare. Bedragarna har cirkulerat i de äldres hem och stulit främst kontanter. Aino-tofflor. Bild: Yle/ Satu Krautsuk morgontofflor

Helsingforspolisen ber äldre personer och deras anhöriga att upp ögonen efter bedragare som försöker lura äldre personer på pengar.

Polisen har fått anmälningar om åtminstone 20 bedrägerier mellan februari och april. Polisen undersöker fallen som bedrägeri eller grovt bedrägeri.

Gärningsmännen har kommit in i de äldres bostäder med hjälp av olika svepskäl. De har sagt att de behöver växla pengar, dricka vatten eller påstått att de är hemvårdare, poliser eller rörmokare. Väl inne i bostaden har bedragarna letat efter kontanter som de sedan tagit med sig.

De flesta bedrägerierna har skett i service- och äldreboenden.

Utgående signalementen drar polisen slutsatsen att det rör sig om flera olika personer.

Låtsades vara försäkringsinspektör

Polisen utreder också fem fall där bedragare har ringt till de äldre och påstått sig vara försäkringsinspektörer. Bedragarna har påstått att de äldre med sina bilar kört in i parkerade bilar och krävt att de äldre betalar för skadan med kontant direkt till "inspektören".

En bedragare lyckades komma åt en äldre persons bankkoder och bankkort och ta ut tusentals euro genom att ge sig ut för att vara banktjänsteman.

Bedragarna har inte använt våld mot de äldre.

- Man ska inte öppna dörren för främmande människor om man inte lyckas bekräfta deras identitet. Bankkort eller -koder ska man heller aldrig ge åt någon utomstående, påminner kriminalkomissarie Sami Anttila.

Polisen ber äldre och deras anhöriga att vara på sin vakt och anmäla misstänkta bedrägeriförsök till polisen. Polisen har gripit några personer misstänkta för brott och arresterat en person.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen