Hoppa till huvudinnehåll

Pargas stad positiv till ökat samarbete med föreningar

Händer.
Händer. Bild: YLE vänskap

Stora föreningshus som är dyra i drift och ökad byråkrati sätter käppar i hjulet för föreningar runt om i regionen. Nu lyfts samarbete fram som en lösning.

Bland annat i Pargas har frivilliga brandkåren problem med att få talkokrafterna att räcka till för att ta hand om FBK-huset bredvid rondellen vid Torgbron i Pargas. Huset fungerade som en brandstation fram till 1979 då verksamheten flyttade till brandstationen i Bläsnäs.

Tiden borde gå till verksamheten och inte till huset

I dag används huset för FBK:s klubbverksamhet och huset hyrs också ut som festlokal. Med då det gäller FBK:s operativa verksamhet fyller huset ingen funktion berättar kårchef Sami Suojanen.

- Vi har varken tid eller pengar att upprätthålla ett hus som för stadsbilden är en god sak. Vi vill nu få igång en diskussion om huset innan det är försent och huset förfaller.

Brankis i Pargas
FBK vill satsa tid och pengar på den operativa verksamheten inte på ett hus. Brankis i Pargas Bild: Yle/Johanna Ventus frivilliga brandkåren pargas

Enligt Suojanen räcker talkokrafterna inte till för att sköta underhållet av huset.

- Talkoandan inom föreningen är bra men liten. Dessutom har byråkratin förändrats märkbart de senaste åren och mycket av tiden går åt till att fylla i ett oändligt antal redovisningsblanketter, säger Suojanen

Därför vill Suojanen att den tid och de resurser som finns ska koncentreras till den operativa verksamheten och inte till underhåll av en fastighet.

Papperskriget dödar talkoandan

Också i andra föreningar i Pargas stad har man märkt att talkokrafterna börjar tryta.

- När vi renoverade hemma var det många vänner som ställde upp på talko och det är jag mycket glad över. Men visst märker man att talkoandan börjar dö ut inom föreningarna, säger Laura Wickström.

laura wickström, ordförande för Korpo ungdomsförening
Laura Wickström, ordförande för Korpo ungdomsförening. laura wickström, ordförande för Korpo ungdomsförening Bild: Yle/Johanna Ventus laura wickström

Hon tog vid årsskiftet över som ordförande för Korpo ungdomsförening och lyfter fram papperskriget som en orsak till varför det är svårt att få folk att sitta med i föreningar.

- Det är massor med arbete och allt ska göras på fritiden efter jobbet. Mest handlar det om att sitta och fylla i papper och vem vill nu göra sånt? Man vill ju vara ute och göra saker och inte sitta framför en dator, säger Wickström.

Förutom att det är svårt för föreningar att ordna olika evenemang så kostar också byråkratin pengar för föreningarna.

- Det är så mycket pappersarbete att det blir omöjligt för små föreningar att ordna olika evenemang. Byråkratin kostar mer än man förtjänar på att ordna allt med talko, säger Wickström.

När det gäller FBK-huset i Pargas kan kulturchef Fia Isaksson inte presentera någon lösning. Pargas stad vill bli av med fastigheter, inte tvärt om. Med då det gäller byråkratin hjälper man gärna till säger Isaksson och konstaterar att det så kallade papperskriget är ett problem.

- Vi på kultursidan vet ju själva hur det är när något ska ordnas. Vi sitter här med papper och blanketter dagarna i ända och för föreningar där allt ska ske på frivillig bas är det förstås besvärligt, säger Isaksson.

Därför har staden på sin hemsida skapat en handbok för arrangörer.

- Där har vi listat allt man behöver veta för att till exempel få ett nöjestillstånd. På det sättet hoppas vi hjälpa våra arrangörer, säger Isaksson.

Föreningarna efterlyser mer samarbete

Föreningarna i Pargas är inte de enda föreningarna som med bristande talkokrafter försöker hålla dyra föreningshus i skick. Liknande frågor är också aktuella i Kimitoön. Där har ungdomsföreningarna lyft fram att kommunen och föreningarna borde samarbete mer så att föreningarna, åtminstone delvis, kunde ta hand om den kultur- och ungdomsverksamhet som kommunen ordnar. På det viset skulle det vara en mening med allt arbete som läggs ner på både hus och föreningar.

Vid Sydkustens landskapsförbund, som jobbar för kulturfrågor på svenska, säger platschef Lena Långbacka att man är positiv till mer samarbete med föreningarna.

Lena Långbacka, platschef vid Sydkustens landskapsförbund
Lena Långbacka Lena Långbacka, platschef vid Sydkustens landskapsförbund Bild: Yle/Johanna Ventus lena långbacka

- Alla vinner på att vi gör saker gemensamt. I varje fall ska vi inte konkurrera med varandra och vara medvetna om vad andra gör så vi inte pysslar med samma saker. Vi är många aktörer i Åboland och det finns många projekt. Jag har märkt att man många gånger vet väldigt lite om varandra. Så vi har mycket att vinna på att se vilka möjligheter det finns till samarbete, säger Långbacka.

Också kulturchef Fia Isaksson är positiv till mer samarbete med föreningarna.

- Vi skulle säkert kunna samarbeta mera. Det handlar lika mycket om oss, som det handlar om föreningarna.

Hur kunde ett samarbete se ut?

- Just nu håller vi på att utveckla en ny kulturfestival där vi vill engagera det fira fältet. Det finns till exempel ett projektunderstöd lediganslaget för föreningar som vill vara med, säger Isaksson.

Talkoanda i förändring

När det gäller talkoanda och föreningar lyfter både Isaksson och Långbacka upp att talkoandan nog lever och mår bra men att den har förändrats.

fia isaksson är kulturchef i pargas
Fia Isaksson fia isaksson är kulturchef i pargas Bild: Yle/Johanna Ventus fia isaksson

- Förut skötte ungdomsföreningarna allt. Nu har det istället bildats flera specialföreningar, som teaterföreningar och idrottsföreningar. Utvecklingen följer samma mönster som samhället överlag. Det är svårt att få folk att ställa upp i politiken men man engagerar sig gärna i ensaksrörelser mot kalhyggen eller för en skola, säger Isaksson.

Lena Långbacka är inne på samma linje.

- Jag upplever att det finns en talkoanda och att folk gör mycket på frivillig bas. Se bara på idrottsverksamheten och hur mycket folk ställer upp för sina barn, genom att stå på sportplan och heja på och ordna kaffeserveringar och resor. Jag tror att talkoandan har ändrat och att man i dag tänker mera på sig själv och mindre på det allmänna. Och det syns till exempel genom att det är svårt att få folk att sitta med i föreningarnas styrelser, säger Långbacka.

Här går Laura Wickström mot strömmen då hon vid årsskiftet tog över rodret som ordförande för ungdomsföreningen i Korpo. Så här svara hon på frågan vad som fick henne att ställa upp.

- Jag ville ha en utmaning och lära känna nya människor. Nu får vi se hur jag klarar av det.

Hur känns det så här långt?

- Det känns bra, hoppeligen känns det bra också i framtiden, säger Wickström.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland