Hoppa till huvudinnehåll

Ryska regeringsorganet kritiserar Haglund

Försvarsminister Carl Haglund.
Försvarsminister Carl Haglund får negativ publicitet i Ryssland. Försvarsminister Carl Haglund. Bild: Str / Lehtikuva carl haglund

I Ryssland har medierna rapporterat flitigt om den möjliga ubåtsobservationen utanför Helsingfors. Den ryska regeringstidningen Rossijskaja Gazeta gör sitt bästa för att förlöjliga försvarsminister Carl Haglund.

Marinens spaningar utanför Helsingfors togs upp av alla viktiga medier i Ryssland på tisdagen. Det enda undantaget var kvällsnyheterna på teven.

De flesta ryska medier refererar Yles rapportering och pratar om eventuella undervattensobjekt och att marinen använt sjunkbomber. Men det finns också undantag.

Haglund beskrivs som "skandalös"

Rossijskaja Gazeta, den ryska regeringens officiella tidning, hävdar att försvarsminister Carl Haglund sade att farkosten eventuellt kan vara rysk.

Artikeln är mycket ironisk gentemot försvarsministern och rubriken lyder: Finlands försvarsminister hittade en rysk ubåt utanför Helsingfors.

Tidningen skriver att den 35-årige ministern inte har tillräckligt med erfarenhet och att det här inte är första gången som han kommer med anklagelser mot Ryssland utan att kunna bevisa dem. I artikeln kallas minister Haglund för ”skandalös” och det påpekas att han avgår i maj.

Tidningens slutsats är att Haglund beslöt trappa upp sin antiryska retorik strax före sin avgång.

I en kommentar till FNB betecknar Haglund den här rapporteringen som sorglig. Försvarsministern betonar att ingen representant för statsledningen har tagit ställning till varifrån den möjliga undervattensaktiviteten härstammar.

"Propagandataktik"

Den statliga nyhetsbyrån Sputnik skriver i samma ironiska ton att den svenska paranoian nu har nått Finland när landet börjar se hemliga ubåtar.

Sputnik är de ryska myndigheternas internationella nyhetsbyrå som rapporterar på flera olika språk. Nyhetsbyrån har låtit Jon Hellevig kommentera nyheten. Hellevig är en finländsk jurist bosatt i Moskva, som gärna brukar uttala sitt starka stöd till Rysslands nuvarande politiska ledning.

Enligt Hellevig handlar incidenten om en propagandataktik som syftar till att påverka de kommande regeringsförhandlingarna i Finland. Han misstänker att den också syftar till att påverka Nato-debatten.

– Sverige har de senaste 40 åren använt sig av inbillade ryska ubåtar för att se till att en antirysk stämning piskas upp, säger Hellevig.

Den statliga nyhetsbyrån Ria lyfter fram en kommentar av Rysslands vice-försvarsminister Anatolij Antonov.

– Uppgifter om att ryska ubåtar skulle röra sig inne på andra länders territorialvatten är ett element som ingår i det informationskrig som väst för mot Ryssland, säger vice-försvarsministern.

Ria uppger inte när och i vilket sammanhang Antonov fällde sin kommentar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes