Hoppa till huvudinnehåll

Stopp för värkmediciner i svenska matbutiker

Paracetamol- och offeintabletter.
Paracetamol- och offeintabletter. Bild: Yle/Rolf Granqvist värktabletter

Läkemedelsverket i Sverige har beslutat att vanliga värktabletter som Alvedon och Panodil inte längre får köpas i mataffärer, skriver svenska medier.

Förbudet mot försäljning av paracetamol i detaljhandeln träder i kraft i november.

Orsaken är att allt fler har förgiftats av värktabletter sedan försäljning blev tillåten utanför apotek för snart sex år sedan.

Det är främst unga kvinnor som medvetet försöker skada sig själva med hjälp av tabletterna.

Enligt Läkemedelsverket har antalet förgiftningsfall fördubblats mellan 2000 och 2013. En klar ökning av förgiftningsfallen kunde iakttas efter 2009 då paracetamol började säljas också utanför apotek.
Det handlar om ett problem som växer i takt med bättre tillgänglighet, säger Rolf Gedeborg som är utredare vid Läkemedelsverket.

Paracetamol kommer ändå i fortsättningen att finnas tillgängligt utanför apotek i andra former. Förbudet gäller bara vanliga tabletter som sväljs hela, och inte till exempel suppositorier, lösningar och brustabletter.

Provisor Emilia Hella talar om värkmediciner
Provisor Emilia Hella Provisor Emilia Hella talar om värkmediciner Bild: Yle/Anna Savonius emilia helle

Diskussion om paracetamol också i Finland

Också i Finland har det förekommit diskussion om säkerheten med paracetamol.

- Det är mycket viktigt att värkmediciner säljs i apotek så att kunder kan ställa frågor om dosering och annat. Det är viktigt att det finns farmaceuter vid apoteken som kan svara på frågorna, säger kundbetjäningsprovisor Emilia Hella vid universitetsapoteket i Tölö.

Enligt Hella bör man komma ihåg att alla mediciner inte passar alla människor.

- Visst har vi förgiftningsfall också här Finland. Det finns människor som använder mediciner fel och för mycket. Det är viktigt att vi har begränsningar i Finland på hur mycket man får köpa och att de största förpackningarna är receptbelagda, säger Hella.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes