Hoppa till huvudinnehåll

Topp tio i New York

Nu då semestertiderna är i antågande så tänkte jag bjuda på tio tips till er som någon dag ämnar besöka min nuvarande hemstad New York. Men kom ihåg att listan är subjektiv till 100 procent och att jag bott endast nio månader i staden. Som småbarnsförälder dessutom, så det är inte precis så att jag varit ute på vift varje kväll. Eller ens varje vecka.

1. Kom ihåg att vädret i New York är nyckfullt

Den bästa tiden att besöka New York är just nu. Det vill säga april och maj. Alternativt på hösten i september och oktober. Tro mig, sommaren är alltför svettig för en finländare. Och hur konstigt det än låter så är vintern brutalare här än där hemma. Den kyla jag upplevde i vintras var värre än vad jag någonsin upplevt i Finland.
Öppna Instagram-inlägget

2. Gratis är gott

New York är en vansinnigt dyr stad så utnyttja för allt i världen det som är gratis. Till exempel färjan till Staten Island. Resan tar en och en halv timme tur-retur och den vyn över Manhattans stadssiluett och frihetsgudinnan är svårslagen.
Öppna Instagram-inlägget

3. Besök Harlem innan det är för sent

New York är numera en av världens säkraste städer. Så åk till ökända Harlem och kolla in en mindre polerad sida av Manhattan. För snart kan det vara för sent. Gentrifieringen av New York sker i en rasande takt. Harlem har fortfarande har kvar en stor del av sin charm men frågan är hur länge?

Medan du är i Harlem ta tillfället i akt och kolla in Columbia Universitys campus. Gå modigt in de olika byggnaderna och tjuvlyssna på vad USA:s framtida elit diskuterar.
Öppna Instagram-inlägget

4. Undvik Manhattan

Manhattan har sin charm men kommersen och röran kring de värsta turistfällorna som Times Square och Empire State Building blir irriterande i längden. Det är oerhört enkelt att ta sig fram i New York med metro så kolla för allt i världen vad de kringliggande stadsdelarna Brooklyn, Queens och Bronx har att erbjuda.
Öppna Instagram-inlägget

5. Flanera i Brooklyn

De coolaste gatorna i New York hittar du i Brooklyn. Restauranger, ölhak, små familjeägda affärer och så kallade brownstonehus i en charmig mix hittar du exempelvis på femte och sjunde avenyn här i Park Slope eller vid Smith Street i Boerum Hill eller vid Court Street i Cobble Hill.

6. Picnic i Prospect Park

Central Park är givetvis en institution och en fantastisk sevärdhet men vill du ta del av en mer genuin stämning i New York så rekommenderar jag ett besök i Prospect Park i Brooklyn. Ta med picnic-korgen och njut av den myriad av aktiviteter som sker framför näsan på dig. Du kan se allt från gärdsgårdsmatcher i baseball, till hipsters som rastar sina hundar och folk som firar sina barns födelsedagar. Vintern då? Jo då består sevärdheten i ortsbor som hankar sig fram på skidor.
Öppna Instagram-inlägget

7. Vågsurfa vid Rockaway Beach

Rockaway Beach är inte endast en sång av punkbandet Ramones. Rockaway Beach är också stranden där många av New Yorks vågsurfare inleder sin dag. Dyk upp vid soluppgång och kolla hur de tacklar vågorna. Eller varför inte hoppa i plurret och pröva själv. Men glöm inte våtdräkten. Trots att somrarna i New York är stekheta så blir havsvattnet vid stadens stränder aldrig särdeles varmt.

8. Gräv fram barnasinnet på Coney Island

Det är omöjligt att inte gilla Coney Island, Brooklyns sydligaste spets. Övervinn din rädsla och hoppa på bergochdalbanan samtidigt som du omringas av en sötsur doft av hot dog och spunnet socker. Eller bara promenera längs med strandpromenaden, följ med kommersen och konstatera likt Asterix: ”De är inte kloka, de där amerikanerna”.
Öppna Instagram-inlägget

9. Fynda billiga biljetter på webben

De flesta är medvetna om att man vid Times Square kan köpa rabatterade sista minuten-biljetter till teaterpjäser och musikaler på Broadway. Däremot är det inte lika väl känt att man kan hitta rejält billigare biljetter till idrottsevenemang på webben. Själv har jag varit på en NBA-match för en tia. Biljetten skulle ha kostat 60 dollar via den officiella biljettförsäljningen. Så kolla först på till exempel stubhub.com innan du slår till.
Öppna Instagram-inlägget

10. Lämna New York

New York är fantastiskt men om du stannar en vecka eller mer så varför inte göra en roadtrip till Philadelphia. Tur-retur med buss kostar inte mer några tior och resan tar bara ett par timmar. Downtown Philadelphia är mycket sevärd och så får man ju definitivt inte glömma att frottera sig med Rocky-statyn vid stadens konstmuseum.

Öppna Instagram-inlägget