Hoppa till huvudinnehåll

Trafiksäkerhetskampanj i Vasa väcker känslor

Tomas Bergholm, Sabina Almén och Björn Borg på scenen vid Ritz i Vasa.
Tomas Bergholm, Sabina Almén och Björn Borg på scenen vid Ritz i Vasa. Tomas Bergholm, Sabina Almén och Björn Borg på scenen vid Ritz i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist röd väg

En förstavårdare berättar om en mopedist som spyr upp sina tänder efter en olycka. Bland annat. Myndigheternas trafiksäkerhetskampanj väcker känslor. I går var det premiär i Vasa.

Just nu turnerar Röd väg i Österbotten. Det handlar om en informationskampanj kring trafiksäkerheten och Trafikskyddet är inblandat liksom Österbottens räddningsverk och polisen.

Röd väg.
Röd Väg Röd väg. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist röd väg

Men det är ingen vanlig kampanj utan en mycket verklighetstrogen sådan. Den väcker så starka känslor att arrangörerna känt sig tvungna att ha flera vårdare och en präst i beredskap efter föreställningen.

Tre av fem ungdomar avlider

I dag, onsdag, var det premiär på svenska, och så här lät det på Ritz i Vasa.

"Från den där situationen minns jag bara en stor tavla som kom emot oss i korsningen. Det var sidan på en stor lastbil."

Ett foto ur filmen som visades på Ritz.
Ett foto ur filmen som visades på Ritz. Ett foto ur filmen som visades på Ritz. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist röd tråd

Åhörarna, i det här fallet studerande från Vasa gymnasium och Vasa yrkesinstitut, får se en film om fem ungdomar som ger sig ut på en biltur som blev den sista för tre av dem.

Verklig olycka

Olyckan har hänt i verkligheten inom Älvdalarnas räddningsområde för knappt tio år sedan, och i filmen intervjuas en av de två som överlevde samt mamman till två av de döda som var syskon.

Filmen varvas med att tre lokala räddningsanställda, en polis, en förstavårdare och en brandman, ställer sig upp och berättar om det de själva upplevt.

- Den här pojken som körde mopeden flyger flera meter i luften. Redan vid första smällen flyger hans hjälm av så när han landar är det huvudet som tar emot smällen, berättar förstavårdaren Sabina Almén och fortsätter:

- Vi märker att han behöver spy i ambulansen. Vi svänger honom på sidan och han spyr. Sina tänder.

- Jag berättar det säkert tio gånger för föräldrar. Till slut inser de att sonen har dött, säger äldre konstapeln Björn Borg på scenen på Ritz.

Varför gör ni det här?

- När jag blev introducerad till Röd väg märkte jag att det här är något som garanterat påverkar ungdomarna, säger Björn Borg.

Vad är det som är så bra med det här?

- Vi som jobbar inom den här branschen får komma hit och berätta om våra egna erfarenheter, säger Sabina Almén.

- Visst är den tuff, den här videon, säger Björn Borg.

- Men det handlar om verkligheten. Det är inte skönt att komma till en krock med fler skadade. Det är blod och benbitar där, säger Björn Borg.

- På Youtube hittar man i dag vilka blodiga klipp som helst. Den här filmen är inte det värsta, inte alls, säger Sabina Almén.

"Den egna berättelsen berör mest"

Det som ändå berör mest, enligt äldre konstapel Björn Borg, är antagligen den biten där de tre ställer sig upp och berättar om sina egna erfarenheter.

Så vad tyckte då de studerande om föreställningen?

"Man blir rörd"

Hanna Jåfs och Michelle Sand studerar vid Vasa gymnasium.
Hanna Jåfs och Michelle Sand. Hanna Jåfs och Michelle Sand studerar vid Vasa gymnasium. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist michelle sand

- Man börjar nog se upp mer i trafiken. Det här var en del av verkligheten, säger Hanna Jåfs.

- Man blir rörd. Det är hemska saker det handlar om. Det är fint att de här människorna som jobbar med de här sakerna gör det som det gör. Det är fint, säger Michelle Sand.

De studerar båda på Vasa gymnasium, är 18 år och gamla och har körkort.

Det är ännu oklart ifall Röd väg kommer att förevisas i andra delar av Österbotten, men från räddningsverket hoppas man på det.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten