Hoppa till huvudinnehåll

IS värvar bland somalierna i Minneapolis

Somaliska ungdomar i Minneapolis
Islamiska Staten värvar aktivt bland somaliska ungdomar i Minneapolis. Somaliska ungdomar i Minneapolis Bild: Yle / Christian Vuojärvi minneapolis

Antalet amerikaner som försökt ansluta sig terrornätverk har ökat markant sedan Islamiska Staten frammarsch. Sedan årsskiftet har åtminstone 25 personer häktats misstänkta för att ha försökt ansluta sig till IS.

En stor del av värvningsförsöken sker i Minneapolis. Majoriteten av Minneapolis över 100 000 somalier bor i Cedar-Riverside och Islamiska Staten rekryterar aktivt i den här stadsdelen som kallas Little Mogadishu.

Under en tid på drygt ett år har tolv ungdomar åkt till Syrien vilket har lett till sorg, förtvivlan och frustration bland stadens somalier.

- Jag har två barn. Min stora rädsla är att min son en dag bara försvinner. Utan att jag vet var han är. Jag lider med de föräldrar vars barn har rekryterats av terrorister. Det måste vara hjärtskärande, säger Hibaaq Osman som jobbar på ett kafé vid det somaliska köpcentret i Minneapolis.

- Föräldrarna är förkrossade. De minns hur mycket de led i flyktinglägren och att de tvingades betala för att fly. Föräldrarnas stora mål var att se till att deras barn får en trygg uppväxt, berättar imamen Abdisalam Adam.

Rekryteringen river upp gamla sår

Vågen av värvningsförsök har rivit upp gamla sår i det somaliska samhället i Minneapolis. Terroristorganisationen Al-Shabab rekryterade 2007 och 2008 nästan 20 unga män för att kriga i Somalia.

För att få stopp på rekryteringen har myndigheterna i Minneapolis inlett ett pilotprogram i samarbete med religiösa ledare, skolor och föräldrar. Programmet går ut på att öka samarbetet och förtroendet mellan parterna med hjälp av exempelvis gratis fritidsaktiviteter, mentorer och jobbtorg. Målet är att man ska hinna både märka och ingripa ifall någon visar tecken på att radikaliseras.

- Det handlar om att bygga upp förtroende och relationer. Vår avsikt är att motarbeta de onda krafter som ungdomarna utsätts för. Det här är en investering för framtiden. Ifall vi inte satsade resurser på det här programmet skulle de framtida kostnaderna för samhället vara större, säger biträdande polischefen Todd Axtell.

Stor misstro mot myndigheter

Människorättsorganisationer har kritiserat åtgärdsprogrammet i Minneapolis för att det så kraftigt riktas mot det somaliska samhället.

- Det finns en utbredd misstro mot myndigheter och auktoriteter bland de somaliska invandrarna. Många undrar om deras motiv är uppriktiga. Kommer programmet att utnyttjas för att samla information? Det kommer att ta tid innan vi har byggt upp ett ömsesidigt förtroende, säger Abdisalam Adam.

Den federala åklagaren Andrew Luger har varit den drivande kraften bakom pilotprogrammet. Han försöker gjuta olja på vågorna då då det blir tal om människorättsorganisationernas kritik mot åtgärdsprogrammet.

- Det somaliska samhället är mycket stort och somalierna är välintegrerade i Minnesota. De vill inte förknippas med det som IS står för. Ingen vill det. Genom att samarbeta hindrar vi att den diskussionen uppstår. Ingen skall gå och tro att vi misstänkliggör dem, säger han.

Federal åklagare hjärnan bakom programmet

Luger har haft en mycket synlig roll då man i USA har diskuterat hur man skall tackla våldsam extremism. Då Barack Obama arrangerade ett toppmöte i Vita Huset kring temat var Luger en av huvudpersonerna.

Sedan han tillträdde som federal åklagare för delstaten Minnesota har han haft en mycket aktiv dialog med somalierna i Minneapolis. Då Yle Nyheter besöker staden håller han ett tal för ungdomar med invandrarbakgrund. Under talet betonar han flera gånger att hans dörr alltid öppen står ifall man har något på hjärtat.

- En av pilotprogrammets viktigaste målsättningar är att vägleda föräldrar, släktingar och vänner så att de vet hur de ska bete sig ifall de ser tecken på att någon håller på att radikaliseras. Skyddsnätet ska finnas på nära håll så att man inte nödvändigtvis behöver involvera polisen eller andra myndigheter, berättar Luger.

Finländsk delegation på studieresa i USA

En av de största utmaningarna i kampen mot våldsam extremism finns på sociala medier. Islamiska Staten har varit skicklig på att utnyttja utslagna ungdomars känsla av utanförskap på Twitter och Facebook.

- Känslan av utanförskap är ett stort problem i vårt samhälle. I grund och botten är det just det som leder till problem. Då talar vi inte endast om våldsam extremism utan också om brott och drogmissbruk. Det att folk hamnar på fel spår handlar ofta om att de inte hittar sin plats i samhället, säger Kristina Westerholm som jobbar säkerhetskoordinator för Helsingfors stad

I Finland kartlägger man som bäst vilka åtgärder som krävs för att hindra att ungdomar radikaliseras. Som ett led i det arbetet besökte en finländsk delegation för en vecka sedan såväl Washington som Minneapolis.

- I USA har man insett att allt som görs för att hindra våldsam extremism måste utgå från det lokala samhället. Den stora frågan är hur mycket resurser de lokala grupperna får att göra det jobbet och på vilka villkor, säger Hundera Aseffa som fungerar som informatör för föreningen Nuoret Muslimit.

- I det här sammanhanget bör man påpeka att våldsam extremism bland till exempel finländska muslimer är ett marginellt fenomen. Men varje person som gör sig skyldig till ett brott är en för mycket. Det är dessutom emot vår tro. Å andra sidan ska vi inte heller överdriva problemet.