Hoppa till huvudinnehåll

Antirasistisk vappenfest på Viirus

På valborgsmässoaftonen tog ett fullbokat Teater Viirus i Helsingfors ställning mot rasism. Manifestation mot rasism är ett trespråkigt kulturevenemang där publiken får ta del av bland annat musik, tal, dans och ståuppkomik. Kvällen är trots sitt tydliga budskap framför allt en fest.

Matilda von Weissenberg, administrativ ledare på Teater Viirus och en av initiativtagarna till kvällens evenemang, säger att tanken om att ordna en manifestation mot rasism uppkom i mars då teatern ville tangera en krypande känsla av obehag mot en växande fascism och rasism.

von Weissenberg beskriver rasismen som samtidigt dold men likväl godkänd i dagens samhällsdebatt.

– Rasism avfärdas som kritik eller realism, säger von Weissenberg.

Med sin manifestation vill Viirus göra det de kan mot rasism och för medmänsklighet och solidaritet.

– Främst vill vi göra vår röst hörd i kväll. Vi är inte politiker och vi har inte mycket makt, men det vi har är kontakt till konstnärer. Det gör inget att det i publiken sitter människor som är “färdigt frälsta”. Vi vill göra det klart att det finns människor som står för något annat än rasism, trots att främlingsfientlighet får så mycket utrymme i debatten.

Manifestation mot rasism är ett inlägg i samhällsdebatten och von Weissenberg hoppas att politiker nås av budskapet. Några politiker har hur som helst inte bjudits in.

– Det här är inget partipolitiskt, säger von Weissenberg.

Under kvällen presenterar sig också ett antal medborgarorganisationer i Teater Viirus utrymmen. Publiken betalar en valfri summa för att delta och manifestationens intäkter går till FN:s flyktingorgan UNHCR.