Hoppa till huvudinnehåll

Bondeledare kritiserar Hesburger

Jan-Ove Nyman, ÖSP.
Jan-Ove Nyman. Jan-Ove Nyman, ÖSP. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist jordbrukare,jan-ove nyman

Hamburgerkedjan Hesburger har frångått sin tidigare linje att enbart använda inhemskt nötkött i sina produkter. Det här kritiseras av Jan-Ove Nyman som är verksamhetsledare för Österbottens svenska producentförbund.

Han har skrivit ett öppet brev till vd:n för hamburgerkedjan, Kari Salmela. Skrivelsen är publicerad både i Nymans blogg på producentförbundets hemsida och på Facebook.

I skrivelsen påpekar Jan-Ove Nyman att kritiken är hans privata ställningstagande gentemot företaget och att han hoppas på ett annorlunda agerande i framtiden från Hesburgers sida.

Brevet till Hesburger

I sitt brev till Hesburger påpekar Jan-Ove Nyman att han bojkottade en annan hamburgerkedja redan för tjugo år sedan eftersom den använde tyskt kött i sina hamburgare. Hesburger använde enbart inhemskt kött på den tiden.

I dag kommer nötköttet antingen från Finland eller från Danmark och det bekräftar också Hesburgers kommunikationsdirektör, Heini Santos.

- Jag ville få Hesburger att tänka till lite, att tänka om, säger Nyman.

Hans bloggtext är illustrerad med en bild där han klipper sönder sitt bonuskort till hamburgerkedjan i två delar. Kortet har han skickat tillbaka till vd:n Kari Salmela, tillsammans med den text där han redogör för sin ståndpunkt.

ÖSP:s verksamhetsledare Jan-Ove Nyman klipper sönder bonuskort
Jan-Ove Nyman klipper sönder Hesburgers bonuskort ÖSP:s verksamhetsledare Jan-Ove Nyman klipper sönder bonuskort Bild: Jan-Ove Nyman bonuskort

Brist på inhemskt nötkött

Enligt Kari Salmela finns det inte tillräckligt med finskt nötkött, därför måste företaget använda danskt kött. Nötköttsbiffarna tillverkas av åboföretaget Kaivon Liha Kaunismaa OY. Köttets ursprung varierar beroende på tillgängligheten, det är antingen finskt eller danskt kött i biffarna.

Beslutet fattades i maj 2013. Bifftillverkningen sker däremot helt och hållet i Finland.

- Om det inte finns tillgång till den mängd och kvalitet de behöver så borde man tillsammans jobba för att den ska finnas, säger Jan-Ove Nyman.

Broilerbiffarna är gjorda på finskt kött medan broilerköttet i övriga broilerprodukter och baconprodukter kommer från olika länder i EU-området.