Hoppa till huvudinnehåll

Förskolorna bågnar av barn i södra stadsdelarna

daghemmet Axel
I daghemmet Axel på Sjömansgatan i Helsingfors finns dagis och förskola. daghemmet Axel Bild: Yle/Helena von Alfthan förskolan axel

I Helsingfors är det trångt om saligheten i förskolegrupperna som ska börja i höst. Flera barn än tidigare ska till exempel klämmas in i förskolegruppen på daghemmet Axel. Nu undrar föräldrarna om personalen räcker till.

Besvikna, arga, frågande. Stämningen har varit orolig bland föräldrarna till de barn som ska börja i förskolan på daghemmet Axel i höst. Daghemmet ligger på Sjömansgatan i de södra stadsdelarna i Helsingfors. Hanna Kemppainen har en son som ska börja i förskolan i höst.

- Vi har fått höra att 25 stycken barn ska börja i förskolan och där finns plats för 21 barn. Där har förr funnits fyra vuxna och nu ska det kanske bara bli tre stycken på 25 barn och det låter ganska lite, säger Hanna Kemppainen.

hanna kemppainen,
Hanna Kemppainen har varit nöjd med daghemmet Axel, och hon hoppas personalen ska räcka till för barnen. hanna kemppainen, Bild: Yle/Helena von Alfthan hanna kemppainen

Förskolan hade i fjol våras 21 barn och tre stycken behöriga ledare i förskolegruppen. Den fjärde vuxna var en studerande på läroavtal. Just nu finns det 18 barn i förskolegruppen på daghemmet Axel, och tre ledare sköter gruppen.

Förskolan följer lagen

Specialplanerare för eftermiddagsverksamheten vid Utbildningsverket
Jenni Tirronen är specialplanerare på Utbildningsverket. Specialplanerare för eftermiddagsverksamheten vid Utbildningsverket Bild: Yle/Linnea de la Chapelle jenni tirronen

Enligt lagen måste det vara en vuxen på sju barn i förskolan. Därför ska förskolan i daghemmet Axel få mera personal i höst.

- Vi följer lagen och förordningen om barndagvård, där står det om personaldimensioneringen. I Axels fall är det tre och en halv person som jobbar i förskolan för de 25 barnen, säger specialplanerare Jenni Tirronen på linjen för svensk dagvård och utbildning.

När Hanna Kemppainen får höra om antalet vuxna som ska ta hand om förskolegruppen där hennes son ska gå i höst undrar hon hur det ska fungera i praktiken.

- Det förstår jag att den där halva också ska vara på mindre sidan där jag har min dotter, hon går i fjärilsgruppen. Inte vet jag heller hur optimalt det är med tanke på kontinuitet för barnen, säger mamman Hanna Kemppainen.

Mera svenskspråkiga småbarn än förväntat

Hur ska det fungera om det är både för lite utrymme och för få vuxna?

Antalet småbarn som ska gå i svenskspråkigt daghem och förskola ökar i Helsingfors södra stadsdelar. Det betyder att väggarna bågnar i daghem och förskolor i området.

- Hur ska det fungera om det är både för lite utrymme och för få vuxna? Hur ska stämningen vara och hur ska de få det att gå ihop så att barnen trivs och må bra? undrar Hanna Kemppainen.

Jenni Tirronen vid Helsingfors stads utbildningsverk berättar att prognoserna för antalet svenskregistrerade barn inte stämmer.

- Vi har just nu i södra distriktet 144 barn på kommande till förskolan. Vi har 5 förskolor i södra Helsingfors, och antalet barn varierar mycket. Vi har mera än vad prognosen för svenskregistrerade säger. Vi hade prognos för 130 barn på det området, och nu har vi gjort 144 beslut, säger Jenni Tirronen.

Situationen är också liknande i det norra området, i stadsdelar som Kottby, Åshöjden och Månsas. Helsingfors stad har budgeterat för mera personal, men hela pusslet med vilka barnträdgårdslärare som jobbar i vilken grupp har inte ännu lagts.