Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt att flickor begår brott mot liv

Polisens logo på en vägg.
Polisens logo på en vägg. Bild: Yle polisen,polisväsen,polisinrättningar,körbanor

Det är ovanligt att flickor begår brott mot liv. Överlag är det inte alls vanligt att unga i Finland begår brott mot liv, visar en internationell jämförelse.

Det oaktat ligger nu två sådana fall på polisens bord i Österbotten.

Gärningen som ledde till en tonårsflickas död i Seinäjoki är mycket ovanlig också av den anledningen att den misstänkta är en ung flicka.

I Seinäjoki är en 15-årig flicka misstänkt för dråpet på en jämnårig flicka. I Vasa knivhögg en 16-årig pojke en man till döds i oktober i fjol.

Fallen får stor uppmärksamhet

Brott där minderåriga är inblandade får stor uppmärksamhet, även om de inte alls är vanliga, enligt kriminologiska och rättspolitiska institutet vid Helsingfors universitet.

Enligt statistiken för de senaste 30 åren har andelen brott mot liv med minderåriga inblandade varit ganska låg. Det är fråga om högst ett brott på ett år.

Enligt Matti Tolvanen, professor i brottsrätt på östra Finlands universitet, kan det gå flera år utan att det begås ett enda brott mot liv med minderåriga inblandade.

Särskilda skyldigheter

När polisen undersöker den här typen av brott måste åldern iakttas, enligt förundersökningslagen. Det finns vissa särskilda skyldigheter som bör tas i beaktande.

Både i polisens undersökningar och i själva rättsprocessen finns särdrag då det gäller brott bland unga personer.

Även om andelen kvinnliga brottsmisstänkta har ökat något under de senaste åren har det varit mycket sällsynt att en ung kvinna skulle vara misstänkt för brott mot liv.

Kvinnor har varit misstänkta för endast en tiondel av de brott mot liv som begåtts under de senaste åren. Uppgifterna kommer från Institutet för kriminologi och rättspolitik.

Minna Salomäenpää/Yle Pohjanmaa

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten