Hoppa till huvudinnehåll

Vittne: Baltimorefången försökte skada sig själv

Demonstrationer mot polisbrutalitet i New York.
Demonstrationer mot polisbrutalitet i New York. Demonstrationer mot polisbrutalitet i New York. Bild: EPA/ANDREW GOMBERT polisbrutaölitet

Demonstrationerna mot polisvåld fortsätter i USA och tiotals har gripits. Samtidigt uppger ett vittne att den svarte man som dog i Baltimore försökte skada sig själv.

Den 25-årige Freddie Gray dog av svåra ryggmärgsskador som han fick i polisförvar. Tidningen Washington Post skriver att en fånge som var med när Gray transporterades till polisstationen har vittnat om att Gray medvetet försökte skada sig själv.

Enligt medfången ska Gray ha dunkat huvudet mot väggen. De två fångarna var åtskiljda av en vägg så vittnet kunde inte se Gray. Fångens vittnesmål finns i polisens utredning av Grays död som Washington Post har kommit över.

Demonstrationerna sprider sig

Grays död har utlöst häftiga demonstrationer mot polisbrutalitet. Demonstrationerna började i Baltimore men på onsdagskvällen demonstrerade tusentals människor också i New York, Washington DC och Boston.

Demonstrationerna har främst varit lugna men i New York har polisen gripit över 60 personer.

I Baltimore råder nattligt utegångsförbud efter de häftiga kravallerna för ett par dagar sedan. Utegångsförbudet trädde i kraft klockan fem på morgonen finsk tid och enligt den lokala polisen verkar folk lyda.

De gripna släpps utan åtal

Omkring 80 personer som greps under de våldsamma demonstrationerna i måndags har släppts av polisen utan åtal. Polisens resurser räcker inte till för att gå igenom allt bevismaterial som krävs för att väcka åtal och därför har man släppt en del personerna som suttit hos polisen i två dygn.

De flesta greps misstänkta för att ha förstört egendom eller för våld mot polisen eller andra invånare.

Läs också