Hoppa till huvudinnehåll

VM ger minisporten ishockey synlighet

Finland fortsätter ladda för VM.
Bryr du dig om VM? Finland fortsätter ladda för VM. Bild: Lehtikuva lejonen

Vårens VM i ishockey kör igång den första maj, men varför ordnas egentligen VM varje år? Börjar det inte bli lite tjatigt? (Och vem vinner?)

Årets VM i ishockey kör igång den första maj, och då möter Finland USA. 16 dagar senare blir det final, och då får vi bara hoppas på att Finland fortfarande är med. Eller hoppas vi alls på det? Bryr vi oss? VM i ishockey ordnas varje år, och en del kanske tycker det blir lite tråkigt. Christoffer Herberts som just nu befinner sig i Ostrava i Tjeckien för att bevaka matcherna håller inte alls med.

I Finland matas vi med hockey hela tiden, så vi kanske tycker det blir urvattnat.

- Intresset för VM håller definitivt. I Finland blir det faktiskt större för varje år som går. Det kunde kanske vara kul att ordna det mer sällan för att få större prestige kring guldet, men då kan vi ju jämföra med sporter som basket, volleyboll och handboll som har både EM och VM varje år.

Ishockey är en liten sport

Christoffer säger också att det finns helt logiska orsaker till varför VM i ishockey ordnas varje år.

- Ishockey är en väldigt liten sport i många länder, det är egentligen bara i Finland och Kanada där ishockey är grenen nummer ett, så VM är delvis ett sätt att få uppmärksamhet varje år.

Leo Komarov på Lejonens träningar på måndag.
Hockeystjärnan Leo Komarov spelar i VM också i år. Leo Komarov på Lejonens träningar på måndag. Bild: Lehtikuva leo komarov

Christoffer säger att utan VM kunde grenen lätt glömmas bort, och bli som vissa grenar i Finland som vi bara är intresserade av när det är OS, som till exempel rodd, segling och andra mindre sporter. VM ger också pengar till hockeyn varje år. Pengar som kan gå till bland annat damhockey, juniorhockey och annat.

Finns det ändå ingen risk att hockey blir urvattnat?

- I Finland matas vi med hockey hela tiden, så vi kanske tycker det blir urvattnat. Men i länder som till exempel Tjeckien eller Tyskland, där hockeyn inte är så stor, så pratas det inte hockey annars.

Då blir det en mycket roligare grej när det väl ordnas VM.

- Att hockeyn skulle ge upp det, och bara ge tittarna och publiken den chansen vart fjärde år, det skulle vara lite att skjuta sig själv i foten, säger Christoffer.

De tuffaste motståndarna

Finland spelar i år i grupp B, som består av Finland, Ryssland, USA, Slovakien, Norge, Vitryssland, Slovenien och Danmark. Christoffer är övertygad om att Ryssland, som vi möter om en och en halv vecka, är det tuffaste motståndet.

Det som talar för Finland är att vi har ett bra lag, bättre än i fjol när vi tog silver.

Finlands chanser för en bra turnering ser ändå ganska bra ut.

- Det som talar för Finland är att vi har ett bra lag, bättre än i fjol när vi tog silver. Finland är också en stabil och stor nation i ishockey som nästan alltid presterar.

I de fem senaste storturneringarna OS och VM har Finland åtminstone gått till semifinal.

- Det tyder på att den där stabiliteten för att kunna gå hela vägen finns där, säger Christoffer.

Det finns också en till teori som talar för Finland: Tidigare VM-guld som Finland tagit 1995 och 2011 har kommit efter ett OS, och nu är det 2015, och senaste OS hölls 2014 … guldchans alltså! Om man nu ska vara lite vidskeplig (och det får man ju alltid vara när det kommer till sport).

Konkurrenterna har sjukt bra lag

Det som talar mot Finland är att konkurrenterna har bättre lag än de brukar ha.

- Kanada och Sverige har otroligt bra lag. Tjeckien har hemmaplansfavör, och så har Ryssland ett väldigt sug i sin ishockey just nu som gör dem till ett bra lag, säger Christoffer.

Finlands största framgångar i VM har dessutom kommit när det varit ganska dåliga turneringar rent kvalitetsmässigt. När det varit hög kvalitet har laget haft det svårare, och årets VM är kanske det bästa någonsin när vi pratar om kvalitet.

När blir det då spännande på riktigt?

Förlorar Finland kvartsfinalen är det totalflopp på bara en enda förlust.

- Om Finland förlorar mot USA i morgon kan det bli spännande direkt, för då kanske laget måste ta en massa segrar för att ens komma till kvartsfinal. Men börjar det rulla på så kan man luta sig tillbaka för då är Finland säkert vidare.

Då är det kvartsfinalen den 14.5 som gäller om man vill se en riktigt spännande match. Finland kommer antagligen att få en svår motståndare. Christoffer tippar på Kanada, Tjeckien, Sverige eller Schweiz.

- Det är en supersvår match som Finland kan förlora, och förlorar de kvartsfinalen är det totalflopp på bara en enda förlust, säger Christoffer.

Finaltippningen

Den största frågan är så klart vem vi kommer att se i finalen.

- Det är en väldigt svår fråga, mycket svårare än den varit tidigare år. Kanada har misslyckats kapitalt i de senaste världsmästerskapen, samtidigt som de vunnit OS två gånger i rad. Det är en så otrolig svit och ett så otroligt saldo, så det bryts garanterat nu eftersom de har ett så bra lag.

Christoffer säger att det också är påtagligt hur stolta ryska spelare är över att få representera sitt land, och så har det inte alltid varit. Ryssland har vunnit fyra av de sju senaste VM-titlarna, och i två av de tre senaste turneringarna har Ryssland tagit guld, utan att förlora en endaste match. Så att tippa mot ett sådant lag skulle nog vara lite dumt.

- Så jag kör safe och tippar Kanada mot Ryssland i final, och det skulle vara kul för det är länge sedan vi sett en sådan match i final.

Ska jag tippa realistiskt och inte med hjärtat räcker Finland inte till.

Men vad är det du säger? Inget Finland i final?

- Hur jag än vrider och vänder på det har Kanada och Ryssland ändå på pappret så mycket vassare lag, så ska jag tippa realistiskt och inte med hjärtat räcker Finland inte till.

Helt utan hopp står vi ändå inte, för Christoffer fortsätter.

- Men samtidigt är finländska laget alltid på pappret sämre än sina huvudmotståndare, och ändå brukar de ta sig till semifinal, och oftast komma hem med medalj, så visst har de en god guldchans.

Finlands första match, där de möter USA, ser du i morgon klockan 17.05. Här kan du kolla in hela spelschemat.

För Yle Sportens del bevakas evenemanget på plats av Christoffer Herberts. Han chattar med er läsare i samband med Finlands samtliga matcher.

Nyligen publicerat - X3M