Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna firade valborg på vanligt vis

Valborgsfirare i Havis Amandas springbrunn i Helsingfors.
Valborgsfirare i Havis Amandas springbrunn i Helsingfors. Valborgsfirare i Havis Amandas springbrunn i Helsingfors. Bild: Lehtikuva valborgsmässoafton

Valborgsnatten har som vanligt sysselsatt polisen, riktigt mycket på vissa orter medan det varit lugnare på andra.

I Åbotrakten har natten varit livlig på så sätt att många människor rört sig utomhus, men inget riktigt allvarligt har inträffat, uppger Sydvästra Finlands polis. En person rullade flera meter ned för Vårdberget och måste föras för omplåstring och en person skadades av ett fall vid stranden till Aura å.

Polisen i Helsingfors har haft en jäktig natt med flera fall av misshandel, ofog och störande berusade personer, och flera hembesök har behövts. Mellan klockan 18 på kvällen och fem på morgonen larmades polisen 360 gånger.

I Brunnsparken i södra delen av staden höll ett gängslagsmål på att bryta ut, men polisen hann till platsen innan något värre handgemäng bröt ut.

Misshandel och störande beteende har krävt polisinsatser också i Vasa, särskilt vid Hovrättsstranden där hundratals festande samlades på kvällen.

anarkister marscherade i Tammerfors
Anarkister marscherade i Tammerfors anarkister marscherade i Tammerfors Bild: yle anarkister

Också i Tammerfors och Lahtis har polisen fått rycka ut flitigt för att lugna ner firandet. I Lahtis rapporterades flera fall av misshandel.

I Tammerfors höll anarkister en demonstration och ockuperade en gata fram till midnatt. Polisen grep åtta personer.

Det som skulle vara en demonstration förvandlades först till en otillåten marsch och sedan till ett allmänt musicerande mitt i trafiken. Enligt kommissarie Ismo Rajala måste polisen ingripa och avbryta musiken. Anarkisterna slängde bland annat ägg och tomma ölburkar på poilsen.

Polisen i Mariehamn har fått rycka ut för att lugna ner några hemmafester och kontrollera att allt står väl till i ett hem.

I Vanda uppger polisen att det varit lugnare än vanligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes