Hoppa till huvudinnehåll

Li Andersson: ”Kanske jag måste tvätta håret oftare”

Li Andersson på Dalsbruks torg
Li Andersson på Dalsbruks torg Bild: Tomas Jansson/YLE riksdagsvalet 2015

Det finns många fördomar som en ung kvinnlig politiker som Li Andersson får kämpa emot. Inte minst ständiga frågor om utseende som många journalister gärna fastnar vid – och som den här rubriken kunde vara ett exempel på.

Men den här gången är orden Lis eget sätt att svara på frågan som en tidningsjournalist ställde henne; om hon borde ändra stil nu när hon debuterar i riksdagen.

- Inte måste jag alls ändra stil men kanske jag måste tvätta håret oftare, svarar hon nu.

Li Andersson är den unga röstmagneten som gör superval fast hennes parti går bakåt. Hon viker inte undan i debatter, och får ofta höra väljare tala om hur fint det är med en politiker som ”är sig själv”.

- Jag gör ju det här på heltid. Sku man spela en roll hela tiden sku man bli galen.

Li 8 år möter pappa och Li 27 år möter Timo

Om man surfar bland arkiverade tv-inslag med Li, får man en klar bild av hennes rättframhet. Den fanns redan när hon som 8-åring säger emot sin far i ett direktsänt tv-samtal.

Litet på samma sätt ger hon svar på tal när veteranpolitikerna Olli & Kimmo & Timo i en valdebatt försöker prata över henne – tills det till slut är bara Lis röst som blir kvar.

Li Andersson på valfest på Kåren i Åbo
Li Andersson på valfest på Kåren i Åbo Bild: Tomas Jansson/YLE li andersson

Eller när hon kommer med ett snabbt smart svar på frågan hur mycket hon har haft nytta av sitt utseende, ”studerar man vårt politiska fält så verkar man få fler fördelar av ett utseende som Matti Vanhanens eftersom vi har fler politiker som liknar honom än mej”.

När jag följer med henne under valkampanjen, känns det ändå som den största utmaningen att en fredag kväll stiga upp på Kårens scen i Åbo dit hennes stödtrupp har lockat ett dussin musikgrupper till valfest.

Klockan 22 en partykväll är ingen optimal tidpunkt att avbryta musiken för att hålla ett politiskt tal, men Li verkar hur självsäker som helst där hon inleder med att berätta om personen som hade önskat att hon skulle le mera under tv-debatterna.

- Men det är ju svårt när man koncentrerar sig på det man säger, tillägger hon, och får genast publiken att applådera.

Li Andersson på valvaka i Åbo
Li Andersson på valvaka i Åbo Li Andersson på valvaka i Åbo Bild: Tomas Jansson/YLE li andersson

Några veckor senare sitter hon i en fullsatt åborestaurang i Åbo, och ser hur bara hennes förhandsröster i praktiken garanterar en plats i riksdagen.

Till slut sitter hon där med 15.000 röster, 5.000 mer än den som fick näst mest röster i Egentliga Finland.

Om att vara sig själv

När vi träffas före valet, talar vi mycket om media och om det här att ”vara sig själv”.

2014 lyfte media upp henne som DEN unga politikern i Finland. Bland annat prydde hon månadstidskriften Images paradsida, och hon bjöds in till en rad viktiga debatter tillsammans med ”tunga” veteranpolitiker.

Li Andersson tillsammans med väljare på Dalsbruks torg
Li Andersson på Dalsbruks torg. Li Andersson tillsammans med väljare på Dalsbruks torg Bild: Tomas Jansson/YLE li andersson

Det är inte minst hennes approach under sådana debatter som har fått röstare att tacka henne för att ”hon är sig själv”.

På torget i Dalsbruk hör jag henne få tack för att hon ”ger gubbarna en match”, andra kommer för att titta efter "hur den där Li Andersson egentligen ser ut i verkligheten".

En nyckel i detta ”att vara sig själv”, är väl också att tillåta sig att vara just så gammal som man är.

- Det är ju tragiskt när unga politiker låtsas vara som de äldre, sådär att de börjar klä upp sej och försöker tala på ett speciellt sätt, säger hon.

Som Elmer Bäck

Det är spännande att jämföra Lis förhållningssätt med skådespelaren Elmer Bäck, som jag nyligen intervjuade i Berlin om den jättelika uppmärksamhet han fick i samband med huvudrollen i kultregissören Peter Greenaways nyaste film.

När jag frågade Elmer hur han håller fötterna på jorden och undviker att sugas in i någon mediabubbla, konstaterade han att det är ”viktigt att veta varför man en gång ville göra det här, och när det går dåligt eller bra så kan jag jämföra det med det jag för tillfället gör, för att se om det fortfarande stämmer överens”.

Li säger något nästan identiskt när jag frågar hur man undviker att falla in i en klichémässig politikerroll, som så lätt leder till att man förlorar kontakten till sina väljare.

- Det finns många som inte ser några problem i den där politikerrollen, säger hon.

- Men det är bra att kunna analysera den utifrån, så jag hoppas att jag har så mycket självanalys att jag kan analysera mej själv i förhållande till rollen, och märka när jag blir för nära nånting som jag inte vill vara.

Aktivism bra sätt att hålla sig ocynisk

Något annat som man kan lyfta fram hos Li Anderssson, är hennes medborgaraktivism - den har hon inte lämnat fast hon blivit politiker på heltid.

- Att göra saker med andra är det bästa sättet att undvika cynism, anser hon, och berättar om resan till mellersta Finland där hon engagerade sig i fallet med thailändska bärplockare som höll på att lämnas vind för våg.

Li Andersson
Li Andersson under arbetet för de thailändska bärplockarna. Li Andersson Bild: Yle/ Hannu Kettunen li andersson

- Den grejen var viktig för mej, och gjorde mej ocynisk för en lång tid framtid. Det var fantastiskt att se hur folk klarar av att göra saker tillsammans fast man inte har något gemensamt språk. Suolahtis arbetslösas förening var de som hjälpte mest i början, och jag tror det stämmer, det här att folk som har minst är mest benägna att dela med sej.

- Aktivism är ett bra sätt att inte bli cynisk.

Rädd för att försvinna in i etablissemanget

En vecka efter valet träffar jag Li ännu en gång, på vänsterungas kontor i Sörnäs i Helsingfors.

Det har varit en galen vecka, fylld av mediauppmärksamhet och möten, och nu ska hon debutera som riksdagsledamot och bli en del av den värld som för många medborgare känns allt för avlägsen.

Li Andersson framför ett foto av Li på vänsterungas kontor i Helsingfors
Li Andersson på vänsterungas kontor. Li Andersson framför ett foto av Li på vänsterungas kontor i Helsingfors Bild: Tomas Jansson/YLE li andersson

- Jag tycker så själv också, att den politiska jargongen ofta är frånstötande, valkampanjerna har också förvandlats till ett samtal som förs mellan oss politiker.

- Och det är så konstigt, för val borde väl handla om ett samhälleligt samtal och inte om att politiker pratar med varandra.

Och nu blir du en del av det politiska etablissemanget?

- Ja det som jag är allra mest rädd för är att man försvinner in i etablissemanget. Men, det kan ju inte vara så att makten alltid korrumperar, för då är det ingen vits att föra politik, har man det som utgångsläge är allt förlorat.

- Men jag har inget annat alternativ än att pröva på det, och se till att jag inte bli nån jargongpolitiker.

Läs också