Hoppa till huvudinnehåll

Poliser åtalas för dråp i Baltimore

Poliser i Baltimore.
Poliser i Baltimore. Poliser i Baltimore. Bild: EPA/JOHN TAGGART baltimore

Åklagaren i Maryland kommer att åtala polisen i Baltimore, efter att Freddie Gray dog i polisens förvar efter att ha blivit gripen.

De sex poliser som var inblandade i den 25-åriga Grays gripande kommer att åtalas för bland annat dråp. Inte heller själva gripandet ska ha varit legitim. Enligt Marilyn Mosby, Marylands åklagare i Baltimore, hade Freddie Gray bett om vård två gånger under resan till polisens förvar. Poliserna hade ändå inte larmat en ambulans förrän om en halvtimme. Det finns också oklarheter kring polisbilens resa från platsen där Gray greps - den har bland annat stannat på vägen flera gånger. Gray ska ha haft handklovar men inte varit fastspänd med säkerhetsbälte i bilen.

Gray dog av ryggmärgsskador den 19 april. Han greps den 12 april. Talesmän för poliskåren i Baltimore har medgett att Gray borde ha fått vård omedelbart efter gripandet.
En mobilvideo från gripandet visar en lealös Gray som skriker av smärta då han togs till polisbilen.

Polisunionen i Baltimore säger ändå till nyhetsbyrån AP att de sex åtalade poliserna inte är ansvariga för Freddie Grays död.

Invånarna i Baltimore har protesterat mot polisers våld mot svarta män dagligen sedan Gray dog. Protesterna har även lett till utegångsförbud, efter att en del av protesterna urartat.

Det senaste året har flera fall av polisvåld mot svarta män uppmärksammats i USA. Många av de poliser som varit iblandade i fall där en svart man mist livet har inte blivit åtalade.

Protester mot polisers våld mot svarta i Baltimore.
Protester mot polisvåld i Baltimore. Protester mot polisers våld mot svarta i Baltimore. Bild: EPA/JOHN TAGGART freddie gray

Läs också