Hoppa till huvudinnehåll

Upp till kamp!

sdp:s anhängare marscherar
Arbetarrörelsens parad i Helsingfors. sdp:s anhängare marscherar Bild: Tommi Parkkinen / Yle arbetarrörelsen

I dag är det första maj och Catariina Salo har valt att använda dagen till att fira jämställdhet, jämlikhet och drömmen om ett klasslöst samhälle.

För att fira den gamla arbetarhögtiden första maj, har jag plockat ut några gamla goda protestlåtar och blandat dem med nyare alster. De nya låtarna är samhällskritiska i samma mån som de gamla klassikerna, men på ett lite annat sätt.

Den svenska rappen har i modern tid fått en stark koppling till vänsterrörelsen och arbetarklassen. Vi har Looptroop Rockers, Silvana Imam och Kartellen som alla jobbar för ett mer jämställt samhälle i sina texter. På finska har vi förstås Paleface som skyddar den lilla individen.

En bubblare på listan är Dixie Chicks låt Not ready to make nice, som är en protest mot den massiva kritik bandet fick när de i sin tur protesterade mot George W. Bush politik. Det är en låt om yttrandefrihet och censur.

Här under hittar du en fin liten lista på låtar, både i Spotify- och Youtubeformat, du kan lyssna på efter att du varit ute och marscherat i första maj-tåget! Kanske höja en skål för jämställdhet och tolerans. Glad första maj!


Nyligen publicerat - X3M