Hoppa till huvudinnehåll

Försvarsmakten vill stoppa rykten om "förberedelser på en krissituation"

Skärmdump av Newsweeks artikel om det finländska försvaret.
Skärmdump av Newsweeks artikel om det finländska försvaret. Skärmdump av Newsweeks artikel om det finländska försvaret. faktafel

Den amerikanska tidningen Newsweek skriver att Finland förbereder 900 000 reservister på en krissituation. Försvarsmakten säger att informationen är felaktig och att det inte handlar om någon förberedelse för mobilisering – man vill nu stoppa ryktesspridningen i media.

Newsweek har i sin artikel tagit fasta på de brev som försvarsmakten skickar ut till 900 000 reservister. Tidningen skriver att den finska militären förbereder sig på en krissituation.

- Vi har beslutat om det här långt innan Ukrainakrisen och den nuvarande säkerhetspolitiska situationen uppkommit, säger Henrik Gahmberg, som är försvarsmaktens informatör vid huvudstaben.

Newsweek skriver också att Centern och Sannfinländarna bildat en koalition och att man nyligen bildat regering. Också undervattensobservationen som gjordes på finska territorialvatten i början av veckan kopplas in i artikeln.

- Att koppla ihop u-båtsgrejen med det här har inget med saken att göra. Vi vet inte om det var en u-båt. Vi vet bara att det fanns någon slags aktivitet som inte borde vara där och det undersöker vi.

Tidningen skriver också att Finland har en yrkesarmé på 16 000 soldater, men enligt försvarsmakten har man i fredstid en personal på drygt 12 000 av vilka endast hälften är soldater.

- Det här är helt felaktigt. 16 000 baserar sig säkert på försvarsmaktens personal före den så kallade försvarsmaktsreformen 2008. Före det var försvarsmaktens personal 16 000 och knappt hälften var civila. Nu är försvarsmaktens personal 12 600.

Hur hanterar ni att det sprids felaktig information om Finlands försvar?

- En av våra huvuduppgifter för kommunikationen är att klippa vingarna av rykten. Det är trist när felaktiga uppgifter börjar florera, men det är å andra sidan förståeligt i dagens värld med snabba medier att man snappar upp saker och inte kontrollerar källorna.

Det var en värnpliktsarbetsgrupp som för några år sedan föreslog att försvarsmakten skulle förbättra sin kontakt med reservisterna. Därför har man nu skickat ut brev till 900 000 reservister.

- Samtidigt testar man ju systemet. Folk byter ju adress och alla meddelar inte myndigheterna så plikttroget var de finns, säger Gahmberg.

Reservistbrev som skickas till finländare
Reservistbrevet som skickade ut. Reservistbrev som skickas till finländare Bild: Försvarsmakten reservistbrev

”Katastrofalt för en välkänd tidning”

Charly Salonius-Pasternak, äldre forskare på Utrikespolitiska institutet, är förvånad över att Newsweek inte kontrollerat sina källor bättre.

- Det att man hittat just de några människor som aktivt sår rysk propaganda, plus alla småfelen inne i artikeln tyder på att artikeln blivit planterad så att säga, säger Pasternak.

Han tycker att det ser ut som att Newsweek blivit indragen i en rysk propagandaoperation.

- Newsweek har inte gjort det journalistiska bakgrundsarbetet. Ganska katastrofalt för en annars välkänd tidning.

Bilden som Newsweek ger av Finlands säkerhetspolitik är enligt Pasternak att militären har stor kontroll och är på randen att ta över. Han tycker att bilden är den motsatta av verkligheten – ett land som är stabilt och tar hand om sitt försvar. Att skicka ut reservistbreven är en del av detta.

Risken är att felaktig information sprids och fastnar i människors huvuden, trots att den rättas.

- Det fastnar ändå i någons minne och tankar, fast man rättar genast så blir det och leva. En enskild artikel är i och för sig inte farlig, men om det blir många blir det en bild för utomstående som inte vet så mycket om Finland.

Artikeln är uppdaterad med Charly Salonius-Pasternaks kommentarer.

Efter att ha fått tiotals artikelkommentarer om faktafel och valet av intervjuobjekt har Newsweek omarbetat sin artikel.

Läs också